Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Województwa i przechowywanie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bartek10
Witam, otóż mam takie pytanie bardziej lajtowe:P Jak przechowujecie województwa w bazie? Tzn użytkownik wprowadza dane i jest pytanie o województwo... wyświetlacie mu listę województw a w bazie jak są one zapisywane? Normalnie pełna nazwa, skrót województwa czy może od 1 do 16? Bardzo mnie to ciekawi i proszę o odpowiedź.
Szymciosek
To jest zależne od tego co potrzebujesz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
bartek10
Teoretycznie samą nazwę województwa ale nie wiem właśnie jak ją przechowywać... czy jako zwykły tekst, czy może przypisywać każdemu województwu numer czy może jeszcze inaczej...
com
no tak jak kolega powiedział tego się nie da jednoznacznie określić, w zasadzie to jak chcesz tak zrobisz, bo wszystkie twoje sposoby mają sens... jeśli chcesz tego używać np w kilku formularzach na stronie to wygenerował bym tabele i operował na id_wojewodztowo wink.gif a tak czy to będzie id, czy pełna nazwa nie robi najmniejszego znaczenia.. jedynie co najwyżej zmusza Cie do podmiany po stronie serwera w wypadku indexów..
bartek10
No właśnie w kilku miejscach będzie to wyświetlane i jak byłyby indeksy, to musiałbym rozpatrywać warunki a gdyby to był zwykły tekst, to już problemu takiego nie ma... No nic - dzięki za pomoc. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.