Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Wyliczanie progresywne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PEDRO69
Jestem początkującą osoboą w programowaniu.
Mam następujący problem. Potrzebuje ustalić liczbę dla poszczególnych przedziałów cennikowych. Przykład. ILOSC = 15, zakres cennikowy w tabeli cennik
ILOSC_OD, ILOSC_DO, WARTOSC
1 4 110
5 10 100
11 18 90

Wyliczenie cennikowe dla 15 szt

4*110 + 6*100 + 5*90

Czy któs może mi pomóc jak napisać to w MSSQLu, aby mieć podział ilości dla poszczególnych stawek.

SlimShady
chyba sam nie wiesz, co chcesz dokładnie zrobić i czego do tego użyć, poza tym opisałeś to mało zrozumiale.
Pedro69
mam zakresy i i jeżeli mam daną ilość, to ją podzielić na poszczególne zakresy i dla nich liczyć odpowiednie wartości - tak jak podałem w przykładowym wyliczeniu.
mmmmmmm
  1. SELECT sum(wartosc) FROM tabela t
  2. JOIN
  3. (SELECT 10*d+j lp FROM
  4. (SELECT 1 j UNION ALL SELECT 2 UNION ALL SELECT 3 UNION ALL SELECT 4 UNION ALL SELECT 5 UNION ALL SELECT 6 UNION ALL SELECT 7 UNION ALL SELECT 8 UNION ALL SELECT 9 UNION ALL SELECT 0) j,
  5. (SELECT 1 d UNION ALL SELECT 2 UNION ALL SELECT 3 UNION ALL SELECT 4 UNION ALL SELECT 5 UNION ALL SELECT 6 UNION ALL SELECT 7 UNION ALL SELECT 8 UNION ALL SELECT 9 UNION ALL SELECT 0) d
  6. ) x
  7. ON lp BETWEEN ilosc_od AND ilosc_do
  8. WHERE lp<=15

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.