Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][SQL]Zapytanie sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawelq123
Witam, posiadam zbudowaną w taki sposób bazę danych

Nie mogę ogarnąć zapytania, które wybierze mi wszystkie dane z tabel głównych dla określonego id_pracownika:( Czy znalazłby się ktoś, kto pomógłby mi napisać takowe?

W ogóle, czy ta baza danych jest jak najlepiej zbudowana, bo wydaje mi się, że średnio?
Sephirus
Od razu pojawia mi się pytanie czy wszędzie potrzebne są relacje wiele do wielu aczkolwiek jest to jak najbardziej możliwe (zależy od tego jak ma to działać).

Co do pytania to jest nieprecyzyjne - są tu w zasadzie same relacje wiele-do-wielu a więc nie uzyskasz wyjściowo jednego łącznego rekordu.

Rozpisz dokładniej co konkretnie chciałbyś uzyskać - może na jakimś przykładzie.

EDIT: co do samego zbudowania to jest poprawne - normalizacja wygląda na 3 postać normalną więc ok (pamiętać jedynie trzeba, że normalizacja nie zawsze idzie w parze z wydajnością tongue.gif ). Jeśli na każdym kluczu obcym masz relacje/index to jest ok wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.