Teraz działa poprawnie. Pozostał mi jeszcze jeden problem użycia tego kodu. Program który robię analizuje stringa znak po znaku i tak musi zostać. Robię to z użyciem zwykłego str_split. Jest jakiś sposób, żeby od wystąpienia " przerywał rozdzielanie na pojedyncze znaki, albo potraktował wszystko pomiędzy " " jako jeden element takiej tablicy? W Przypadku przerwania przy cudzysłowiu, chciałbym wznowić proces rozkładania ponownie potem. Możecie coś podpowiedzieć?
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale nie wiem jak przetłumaczyć to na kod:
-Jeżeli trafisz w zdaniu na " to:
polecenia
-Jeżeli trafisz w zdaniu na "
drugi raz to:
polecenia
Z tym, że sekwencja ta musiała by się resetować po wystąpieniu drugi raz tego znaku. Same polecenia wewnątrz to już nie problem, ale nie wiem jak kazać mu zrobić co innego gdy trafi na dany znak drugi raz, a do tego tak by potem odliczał od nowa.
Rozwiązałem już problem

używając prostych ifów. Zwyczajnie nadałem dwa warunki. Jeśli program trafił na znak " to miał ustawić stan true, jeśli potem trafił na " to miał zmienić true na false i wzajemnie. Potem dodałem tylko warunek przy części rodzielającej po spacji, że warunkiem do wykonania entera jest nie tylko spacja ale też zmienna na false. Dwa ify nic poza tym

if(tablica[i]=="\"" && cudz==false){
cudz=true;
}
else if(tablica[i]=="\"" && cudz==true){
cudz=false;
}
Dziękuję wszystkim za pomoc