Obszczymur
7.08.2012, 00:14:36
Witam, mam taki kod:
$dir = "galeria/";
switch ($_FILES['obrazek']['error'])
{
case 0:
echo 'plik o podanej nazwie już istnieje!<br /> Zmień nazwę i spróbuj ponownie'; }
else if ($_FILES['obrazek']['type'] == "image/jpeg" || $_FILES['obrazek']['type'] == "image/png" || $_FILES['obrazek']['type'] == "image/gif" || $_FILES['obrazek']['type'] == "image/jpg")
{
Działa, po wywołaniu metody _POST formularza, wrzuca zdjęcia, ale odczytać je można tylko z poziomu pliku (np. wywołać w zwyklym html),
z kolei gdy wchodzę do ftp nie widzę tych plikow - jak zmienic ich prawa by na ftp byly widoczne??
Pozdrawiam
kielek
7.08.2012, 11:03:19
Możliwe, że użytkownik ftp z którego korzystasz nie ma uprawnień dostępu do plików tworzonych przez użytkownika systemowego, spróbuj po zuploadowaniu zmienić właściciela pliku przez chown() na użytkownika ftp, albo i same uprawnienia przez chmod()
ShadowD
7.08.2012, 11:36:58
Nie ma sensu zmieniać, pliki na większości hostingów są "rename'owane" raz dziennie w godzinach nocnych automatycznie, więc po określonym czasie powinny być już widoczne (ja mam taką sytuację tylko z edycją i odczytem, widoczne są normalnie), a jeśli zależy Ci na natychmiastowym kopiowani przez ftp to tak jak kolega pisał.
Cytat
Nie ma sensu zmieniać, pliki na większości hostingów są "rename'owane" raz dziennie w godzinach nocnych automatycznie
Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?
Obszczymur
7.08.2012, 15:31:28
chown() na użytkownika ftp, albo i same uprawnienia przez chmod()
jak tego dokonać?
Przecież to są zwykłe php-owe funkcje...
abort
8.08.2012, 11:37:40
Obawiam się, że zmienić ownera z A na B nie może zrobić ani user A, ani user B - może to zrobić tylko root. A Apache prawa roota potrzebuje tylko do podpięcia się pod port 80 (podpięcie się pod porty <1024 moze tylko root), a potem "zrzuca" prawa i pracuje z prawami zwykłego, nieuprzywilejowanego użytkownika.
Obszczymur
10.08.2012, 23:08:01
wyskakuje "Unable to access "
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.