Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Urządzenia/sposoby przechowywania projektów
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sobol6803
Witam. Jako, że straciłem ostatnio parę projektów, które wykonałem, wraz z CV i innymi dokumentami, to nadszedł czas na przemyślenia. Miałem je zapisane tylko na dysku twardym (tak wiem - "on nie robi backupów - ukamienować!"), który padł. Chcę od teraz backupować sobie całą karierę, portfolio, dokumenty, itp., ale nasuwa mi się pytanie - gdzie? Jaki nośnik wybrać? Który jest najtrwalszy, najbezpieczniejszy, najbardziej opłacalny i najbardziej wygodny? Który jest przyszłościowy? Czy będę mógł za 5/10/15 lat to odtworzyć i dopisać?

Jeśli chodzi o płyty CD/DVD - do programowania te nośniki się chyba wcale nie nadają. Doszedł nam projekt, który waży z 15MB i co, wypalamy nową płytkę? Bez sensu. RW też ma swój limit zapisywalności. W dodatku płyty się mogą zarysować lub zawieruszyć pośród innych, więc podsumowując chyba odpada.

Dysk twardy - duża awaryjność to największy minus i IMO dyskwalifikuje ten nośnik od razu. Można na nim również przechowywać projekty, ale tylko, żeby mieć do nich szybki dostęp, a nie jako podstawowy "backup".

Chmura - dość kontrowersyjny temat z powodów bezpieczeństwa, wciskają teraz chmury wszędzie prawie jak świadkowie jehowy (nie urażając uczuć nikogo). Czy nada się na backup? Jak pewne to będzie, że dane tam dalej będą za 5/10/15 lat i że będą tam bezpieczne? Ogólnie do chmur jestem pesymistycznie nastawiony, więc wolałbym inną opcję.

Serwer ftp - prywatny, bądź zawierający naszą stronę internetową (np. nasze wirtualne portfolio, naszą ofertę jako freelancer). Niby tak długo jak płacisz i firma działa, to dostęp do plików jest. Ale jak pewne to jest, że firma będzie działać, że nagle im nie padnie dysk? Prawdopodobieństwo raczej niskie, a w takim wypadku chyba powinni oferować odzyskanie danych bez żadnych dodatkowych opłat. Jedyny minus to systematyczne opłaty, co na dłuższy okres może być bardzo kosztowne w porównaniu z innymi nośnikami danych.

Pamięć flask (pendrive) - chyba faworyt w mojej małej rozpisce. Małe, przenośne, tanie, pojemne i bez limitów zapisu. W każdej chwili możemy podpiąć pod port USB (który jest już chyba w pralkach nawet). Jednak jak będzie za 5/10/15 lat? Czy USB będzie dalej popularne, czy inny port/nośnik przejmie kontrolę, jak CD nad Floppy i nikt nie będzie już z tego korzystał?

Chyba tylko tyle nośników mi przyszło na myśl. Macie coś jeszcze? Co polecacie i dlaczego? A może najlepiej robić backup na każdym z nośników?

Pozdrawiam,
sobol6803 smile.gif
pedro84
Ja stosuję zasadę: dwa HDD, karta pamięci + DVD dla najważniejszych danych metodą przyrostową.
irmidjusz
@sobol, chyba jesteś pod wpływem szoku z powodu niedawnej utraty danych wink.gif odpocznij kilka dni, przejdź się na spacer, idź do kina. Jak ochłoniesz zrozumiesz, że nie potrzebujesz angażować NASA do ochrony Twoich super cennych projektów wink.gif i uratowało by Cię posiadanie jakiegokolwiek backupu na jakimkolwiek nośniku, na które tak "wybrzydzasz" wink.gif - chmura, ftp, cd, hdd, pendrive czy cokolwiek smile.gif

Co będzie za 5/10/15 lat to nie pytaj, nie ma sensu. Poza tym, wyobraź sobie, że 15 lat temu robiłeś backup na ówcześnie dostępnym nośniku - dyskietce... wink.gif chyba rozumiesz, że za 15 lat możemy być w takiej samej sytuacji? Z resztą, za 15 lat nie będziesz używał kodu napisanego dzisiaj...

Ok, faktycznie płyty CD/DVD mają zwykle ograniczoną do kilku(nastu) lat żywotność (zależy od jakości - barwnik się rozkłada). Ale taki np. zewnętrzny dysk twardy, włączany tylko na czas wykonania backupu - moim zdaniem bardzo dobry, musiałbyś mieć wyjątkowego pecha, żeby się kiedykolwiek zepsuł. Zakładam, że akurat jak zgrywasz dane, nie walnie piorun wink.gif

Zawsze znajdzie się jakieś ale: firma hostingowa upadnie, serwery spłoną, hdd ukradną, pendrive zgubisz, płytkę dvd zjedzą grzyby... trzeba z tym żyć biggrin.gif
sobol6803
Właśnie bałem się, że zabrzmi to paranoicznie, jednak patrząc na ówczesne oferty pracy, gdzie brakuje tylko wymogu od kandydata "potrafi latać", wolę mieć wszystko, co zrobiłem zabezpieczone. tongue.gif Chyba skorzystam z opcji 2HDD + pendrive + karta pamięci. Zawsze też mogę drukować wszystko, co napisałem i zrobić sobie małe archiwum, ale co jak pożar będzie? laugh.gif
d3ut3r
Cytat
Właśnie bałem się, że zabrzmi to paranoicznie, jednak patrząc na ówczesne oferty pracy, gdzie brakuje tylko wymogu od kandydata "potrafi latać", wolę mieć wszystko, co zrobiłem zabezpieczone.

Myślę, że wystarczą referencję od klientów na papierze, raczej żaden pracodawca nie będzie analizował kodu twoich projektów.
!*!
Cytat
raczej żaden pracodawca nie będzie analizował kodu twoich projektów.

To jest coraz bardziej spotykane przy zatrudnieniu 100-400 linijek.

A co konkretnie Ci się stało z dyskiem i czemu nie możesz tych danych odzyskać? Jest do tego specjalnie oprogramowanie, czy firmy które się tym zajmują.
Sam robię kopie zapasowe na pamięci flash + spakowana wersja na serwer.
sobol6803
Cytat(!*! @ 10.07.2012, 11:30:25 ) *
To jest coraz bardziej spotykane przy zatrudnieniu 100-400 linijek.

A co konkretnie Ci się stało z dyskiem i czemu nie możesz tych danych odzyskać? Jest do tego specjalnie oprogramowanie, czy firmy które się tym zajmują.
Sam robię kopie zapasowe na pamięci flash + spakowana wersja na serwer.

Ogólnie to 2 dyski padły w różnym odstępie czasowym, ale dopiero teraz wysyłam na gwarancję. Głównie wina firmware + badsectory. Z 1 odzyskałem dane, z 2 nie, ale trudno. Nie chce mi się już bawić z tym, a płacenie za odzyskanie tych danych mi się nie opłaca. smile.gif
lobopol
Jak dla mnie najlepsza, a zarazem najprostsza opcja:
-serwer z svn/gitem
-komputer z którego pracujemy comitujący/pushujący na serwer
-laptop raz na jakiś czas pobierający zmiany z serwera
+jeżeli projekty łącznie nie przekraczają jakiejś tam wielkości wgrane na np. dropboxa

Aby stracić dane przy takiej opcji musielibyśmy w jednym czasie zabić serwer, kompa, lapa i dropboxa
batman
Od dawna korzystam ze SkyDrive i jeszcze mnie nie zawiódł. Do projektów stricte IT możesz użyć GitHuba/Bitbucket/inne, gdzie inne, to dowolny online'owy serwis przechowujący dane. Oczywiście w przypadku ważnych danych dochodzi lokalna kopia, np na zewnętrznym dysku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.