<html> <body> <form action="zamowienie.php" method="post"> Liczba koszulek <input type="text" name="koszulki" size="3" > <br /> Liczba Bluz <input type="text" name="bluzy" size="3"> <br /> Liczba Skarpet <input type="text" name="skarpetki" size="3"> <br /> <input type="submit" value="Dalej"> </body> </html>
zamowienie.php
<?php // Koszt ciuchów $ilosc_koszulki=$_POST['koszulki']; $ilosc_bluzy=$_POST['bluzy']; $ilosc_skarpetki=$_POST['skarpetki']; // Pobieranie danych o ilości ubioru $koszt_koszulek=$ilosc_koszulki*koszulka; $koszt_bluz=$ilosc_bluzy*bluza; $koszt_skarpetek=$ilosc_skarpetki*skarpeta; $koszt=$koszt_koszulek+$koszt_bluz+$koszt_skarpetek; // Obliczanie kosztów ubrań function rabat() { $rabat=100; $koszt=$koszt-100; } function razem(){ } if ($koszt <=200) { rabat(); razem(); } // Odejmowanie rabatu po przekroczeniu 200 zł else { razem(); } ?>
Po otworzeniu i podaniu ilości ubrań, wogóle mi nie liczy ;/
Dlaczego?
NAPRAWIŁEM TO:
<?php $ilosc_koszulki=$_POST['koszulki']; $ilosc_bluzy=$_POST['bluzy']; $ilosc_skarpetki=$_POST['skarpetki']; $koszt_koszulek=$ilosc_koszulki*koszulka; $koszt_bluz=$ilosc_bluzy*bluza; $koszt_skarpetek=$ilosc_skarpetki*skarpeta; $koszt=$koszt_koszulek+$koszt_bluz+$koszt_skarpetek; if ($koszt>=200){ $koszt=$koszt-100; } else { } ?>
Powiedzcie mi, tak jak chciałem zrobić to w pierwszym przykładzie. Jak można korzystać z danych poza funkcją tworząc nową funkcję?