Dzięki pomocy użytkownikom i dzięki internetowi mam pewien kawałek kodu. Z JS nigdy nie miałem styczności, tylko wiem jak go wstawić na stronę

<input type="text" id="nazwa" onKeyUp="symbole();"> <input type="text" id="symbol" readonly="readonly"> <script type="text/javascript"> function symbole() { var tablica = []; var tablica1 = new Array('a','ą','b','c','ć','d','e','ę','f','g','h','i','j','k','l','ł','m','n','ń','o','ó','p','q','r','s','ś','t','u','v','w','x','y','z','ź','ż'); var tablica2 = new Array('a1','a2','b3','c4','c5','d6','e7','e8','f9','g1','h2','i3','j4','k5','l6','l7','m8','n9','n1','o2','o3','p4','q5','r6','s7','s8','t9','u1','v2','w3','x4','y5','z6','z7','z8'); tablica array ["a, b, c"] = array "1, 2, 3"; tablica["qq"] = "symbol 2"; tablica["foo"] = "symbol trzeci"; nazwa = document.getElementById("nazwa"); symbol = document.getElementById("symbol"); symbol.value = tablica[nazwa.value] !== undefined ? tablica[nazwa.value] : ""; } </script>
Pozdrawiam,
Sergiusz Kotecki
W zasadzie to wpadłem na nowy trop czyli str.replace.
Ale tak jak mówiłem nigdy nie miałem styczności z JS i już po prostu wariuje bo nie wiem jak mam to zrobić. Czyli wpisuje w jeden input tekst a on jest zamieniany na kod. Czyli tak jak wg. poniższego skryptu.
Bardzo proszę o pomoc.
<input type="text" id="nazwa" onKeyUp="symbole();"> <input type="text" id="symbol" readonly="readonly"> <script type="text/javascript"> function symbole() { var tablica = []; var tablica1 = new Array('a','ą','b','c','ć','d','e','ę','f','g','h','i','j','k','l','ł','m','n','ń','o','ó','p','q','r','s','ś','t','u','v','w','x','y','z','ź','ż'); var tablica2 = new Array('a1','a2','b3','c4','c5','d6','e7','e8','f9','g1','h2','i3','j4','k5','l6','l7','m8','n9','n1','o2','o3','p4','q5','r6','s7','s8','t9','u1','v2','w3','x4','y5','z6','z7','z8'); wartosc_input = $("nazwa").val(); wartosc_input = str_replace(tablica1, tablica2, wartosc_input); nazwa = document.getElementById("nazwa"); symbol = document.getElementById("symbol"); symbol.value = tablica2[nazwa.value] !== undefined ? tablica2[nazwa.value] : ""; } </script>