Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][JavaScript]Tworzenie stron. Standardy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robert-0627
Witam. Ostatnio wróciłem do "zabawy" z php i mysql. O ile potrafię napisać proste skrypty typu dodawanie usuwanie do bazy jakieś sortowania tak nie wiem czy krocze dobrą ścieżką. Wszystko jest pisane na formularzach html`owskich i zastanawiam się czy to w ogóle ma jakąś przyszłość. Pewnie zdecydowanie większe możliwości w tej tematyce daje mi javascript. Już zdążyłem zauważyć jakieś problemy z odświeżaniem, np. po odświeżeniu rekord jest dodawany ponownie. Nie wiem zabardzo jak temu zaradzić ale wydaje mi sie, że włascie javascript lub ajax.

Drugie pytanie. Powiedzmy, że chciałbym zrobić stronę z jakimiś tam użytkownikami, którzy dodają sobie jakieś wpisy powiedzmy na forum. Wychodzi z tego, że mam 2 tabele w bazie, użytkownicy i jakieś tam wpisy. I teraz, żeby wyświetlało wpis danego użytkownika, to muszę wpisać powiedzmy do 'wpisy', id użytkownika z tabeli uzytkownic(aby wiedziec czyj to był wpis) i później odpowienio odczytywac? Czy dobrze to interpretuje ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
pianta_d
Witam

Ad. 1 - po zapisie, przkieruj użytkownika na inną stronę, np. z podglądem wpisanego rekoru. Zrobisz to przez header;

Ad. 2 - w/g mojej wiedzy nie zrobisz tego inaczej;

Pozdrawiam
Sephirus
Ad 2. Dokładnie - to najprostszy typ relacji w bazach pomiędzy tabelami "gdy coś jest czyjeś" - jest to akurat relacja 1:n (1 użytkownik ma n wpisów). Proponuje Ci w tym temacie poczytać o relacjach - gdzie i jakie się stosuje a także zapoznaj się normalizacją bazy (poznaj też użycie JOIN w SQL) wink.gif

Ad 1. Dodam tylko do tego co przedmówca słusznie napisał - jeśli wysyłasz coś POSTEM (formularz) to nigdy-przenigdy nie wyświetlaj użytkownikowi strony z wynikiem requesta POST - tylko tak jak wspomniano przekieruj na inną/tą samą strone poprzez zwykłe GET wink.gif
robert-0627
Jeszcze mam pytanie. Z czego korzystać tworząc stronę. Bo np. ja mam serwer na jakiejś domenie ale to jest bardzo uciążliwe po każdej edycji wrzucać ponownie plik na serwr. Czy instalacja powiedzmy apache umili mi ten etap?

Już się uporałem z tym probleme. Notepad ++ ma wbudowaną opcję ftp. Teraz 100 x lepiej siępisze wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.