Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zasadność weryfikowania krótkiego pola formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Whitefire-
Banalne pytanko, ale trochę nie daje mi spokoju: jeżeli w formularzu mam coś w stylu:

Kod
<input type="text" maxlength="5">

To logika podpowiada że nie ma sensu przeprowadzać weryfikacji w stylu "strip_tags", no bo co za tagi można tam w pięciu znakach wcisnąć? A może nieprawda, może jest jakiś sposób złośliwego obejścia tej długości pola? Od jakiej długości trzeba już tę weryfikację przeprowadzać, żeby spać spokojnie?
erix
  1. </div>

I co wtedy? tongue.gif
Fifi209
A jaki problem np. firebugiem usunąć maxlength ?
peter13135
zrób np. taki formularz na swoim serwerze :

1. <form method="post">
  2.  
  3. <input type="text" maxlength="5" name="tralala">
  4. <input type="submit">
  5. </form>
  6. <?php
  7. if(isset($_POST['tralala']))
  8. {
  9. file_put_contents('plik.txt',$_POST['tralala']);//tu oczywiście może być zapisanywanie do bazy, albo czekolwiek innego
  10. }

Na Twoje życzenie wyślę Ci 6 znakowy albo i nawet 7-mio znakowy wyraz wink.gif

Edit://
A niech Cię. Jak mogłeś mi to wypomnieć tongue.gif
Trochę poprawiłem, żeby wyglądało jak na bezbłędnie, ale interpreter i tak nie przyjmnie tongue.gif
Edit2://
oj, jednak po wysłaniu formularza dwa apostrofy nie wyglądają jak średnik :/
Fifi209
@up

Błąd składni masz :<
nospor
Cytat
A jaki problem np. firebugiem usunąć maxlength ?
No. A poza tym do wysłania formularza wcale nie jest potrzebna przeglądarka więc żadne "mądre" ograniczenia html nas nie ograniczają.

Cytat
? Od jakiej długości trzeba już tę weryfikację przeprowadzać, żeby spać spokojnie
Żeby spać spokojnie to masz zawsze filtrować i walidować dane, które pochodzą od klienta. Zawsze.
Whitefire
Cytat
</div>

No faktycznie smile.gif

Cytat
Żeby spać spokojnie to masz zawsze filtrować i walidować dane, które pochodzą od klienta. Zawsze.

Taaest.

Cytat
A jaki problem np. firebugiem usunąć maxlength

A tego to nie wiem, wydawało mi sie że coś takiego jak firebug u klienta nie będzie miał wpływu na to co serwer przyjmuje a co nie, i zdawało mi się dalej, że jak ma napisane że 5 znaków to głupi nie jest i więcej nie przyjmie. Ale rozumiem ze się myliłem.

No to trochę jeszcze przysiędę...

Dzięki!
nospor
Cytat
A tego to nie wiem, wydawało mi sie że coś takiego jak firebug u klienta nie będzie miał wpływu na to co serwer przyjmuje a co nie, i zdawało mi się dalej, że jak ma napisane że 5 znaków to głupi nie jest i więcej nie przyjmie. Ale rozumiem ze się myliłem.
maxlength i ogólnie cały html jest informacją dla klienta (przeglądarki) a nie dla serwera
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.