Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dostalem od ojca zadanie nie wiem czy podolam ;(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wisla
no wiec sprawa wyglada tak : ojciec prowadzi firme handlujaca nieruchomosciami

sporo razy mu podpadlem i dal mi teraz zadanie - z ktorego wolalbym sie wywiazac :/

chce abym zbudowal mu strone internetowa z ogloszeniami o sprzedazy , najmie nieruchomosci , zeby kazdy kto wchodzi na strone mogl dodac ogloszenie samemu

chcialby aby wygladalo kazde ogloszenie w sposob - ma sie wyswietlac:

na gorze mialby byc numer oferty , miasto , dzielnica ,

typ oferty : najem sprzedaz etc
typ wlasnosci: hipoteczna bla bla
typ nieruchomosci : mieszkanie , dom, szalet etc
powierzchnia: w m^2
ulica: nazwa ulicy
nr domu: numer
ilość pokoi: ilosc
rok budowy:
piętro: któreś
winda: tak/nie
umeblowanie: tak/nie
kuchnia: tak/nie
wyposażona lazienka: tak/niebalkon: brak
garaż:tak/nie
telefon: tak/nie
rozkład: rodzaj rozkladu
cena: w zl
czynsz : w zl

krotki opis i 2-3 zdjecia mozliwe do dodania

wydaje mi sie to nietrudnym do zrobienia - formularze ktore przekazuja dane do bazy, aleeeeeee..... ja dopiero zaczalem zabawy z php - ciezko bedzie mi sie przez to przebrnac ale CHC exclamation.gif! - obiecalem ze dam rade i to zrobie - i CHC TO ZROBIC exclamation.gif

ponadto ojciec chcialby miec wyszukiwarke wg. kryteriow :

gmina: wu wszystkie gminy akurat powiatu Wroclawskiego w rozwijalnym menu

np. po zaznaczeniu nazwy wroclaw , ponizej pokazuja sie poszczegolne dzielnice wroclawia

typ ogloszenia : do sprzedazy , do wynajecia
typ nieruchomosci : biuro, mieszkanie , lokal dom etc :/
przedzial cenowy : od x zl do y zl

powierzchnia : od x m^2 do y m^2

ilosc pokoi:

jakies sortowanie tego wszystkiego

no i caly ten burdel podzielony na

jakis maly panel adm. aby mozna bylo dodawac/usuwac/modyfikowac te wszystkie smieci ;(

CZY DAM RAD?questionmark.gif

CZY MOGLBYM LICZYC NA WASZE WSKAZOWKI - NAPRAWDE CHCE TO ZROBIC -BEDZIE DLA MNIE TO TAKZE NAUKA

nie chodzi mi tu o gotowca - chce krok po kroku zrobic to - zrozumiec istote dzialania ....

zalezy mi na tym :/ nie chce znowu zawiesc Staruszka bo i tak juz niezlych przypalow narobilem wiec chce to nadrobic wlasnie TYM
switch
Oprzeć to o bazę MySQL i tego się uczyć. A najlepiej jak ojciec zleci to komuś, zapłaci, dostanie fakturę, którą odliczy od podatku. Inaczej może być niezła jazda laugh.gif Trochę zabierasz się od końca do tematu.....
Bartech
Gratuluję odwagi!!! Ja mój pierwszy poważniejszy projekt tworzyłem przez misiąc, udało się ale kiedy zaczynałem przygodę miałem 1000 pomysłów na realizację i pokolei okazywało się że tak nie da rady!!!

NA początek zacznij od stworzenia projektu, możesz poczytać na ten temat na www.php.pl. Jak już rozpiszesz sobie co to ma robić, musisz dowiedzieć się od ojca jakie dane są potrzbne, choć chyba już wiesz.

Najważniejszym początkiem jest stworzenie layoutu, potem możesz powoli wprowadzać tam mechanizmy.

Kolejny krok to bazy danych, tu bez MySQL sie nie obejdzie. Musisz przygotować wszystkie tabele i zapełnić je kilkoma rekordami dla przykłady.

Następnie możesz stworzyć mechanizm wyświetlający dane z bazy. Przemyśleć i zrobić sotrowanie.

Potem wstawianie danych do bazy. Warto przemyśleć kwestie zdjęć, bo tworzenie miniaturek przez kod php bardzo ułatwia sprawę.

Na koniec zabezpieczenia, hasła, sesje, itp.

POWODZENIA!!! JEST CO ROBIĆ!!! guitar.gif
Guest
Zbyt wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę. blink.gif
Bartech
Nie dołujcie go, przecież nie wiemy jakie ma doświadczenie, może poprostu jest skromny, każdy z nas kiedyś zaczynał a mimo to niektórzy napewno nie poszli na gotowe rozwiązania mad.gif
Guest
Zlecenie, które zadał mu tata jest na dość wysokim poziomie. Wiąże się z bardzo dobrą znajomością php i MySQL, a nie kończy się na "formularzach, które przekazują dane do bazy" (w zasadzie to tak nie jest). blink.gif

Bez obrazy, ale uważam, że ten projekt z tak dużymi wymaganiami jest raczej pracą dla profesjonalisty. tiredsmiley.gif
Guest
Cytat(Bartech @ 2004-06-23 21:33:42)
Nie dołujcie go, przecież nie wiemy jakie ma doświadczenie, może poprostu jest skromny, każdy z nas kiedyś zaczynał a mimo to niektórzy napewno nie poszli na gotowe rozwiązania mad.gif

Człowieku, to co on chce zrobić to nie jest byle co! Nikt mu nie karze iść na gotowca, tylko pozostawić tę pracę komuś bardziej doświadczonemu. Tu nie chodzi o to aby on załamał się, ale porywa się z motyką na księżyc. Nikt tu nikogo nie obraża, ale chłopak tylko straci czas i zdenerwuje ojca. tiredsmiley.gif
switch
No chyba, że nie jest to zadanie od ojca tylko na zaliczenie przedmiotu lub zlecenie klienta, które było wzięte zbyt pochopnie winksmiley.jpg Czasami takie wyzwanie zmusza do szybkiej nauki i udaje się. Robiłem juz kilka takich numerów, gdzie byłem zielony w temacie a zlecenie zmusiło mnie do expresowych rozwiązań. Tyle, że nie musiałem uczyc się podstaw tylko nie miałem gotowych rozwiązań przy jakimś problemie. Zawsze trzeba coś zrobić pierwszy raz. Ale charakter zadanego pytania sugeruje, że szuka gotowca, czyli ktoś miałby za frajer napisać całą obsługę. To nie jest dobry pomysł blink.gif
Guest
Cytat(switch @ 2004-06-25 11:26:07)
Ale charakter zadanego pytania sugeruje, że szuka gotowca, czyli ktoś miałby za frajer napisać całą obsługę.

Pisał, że nie szuka gotowca, ale chyba niestety będzie mu potrzebny.
sztosz
Najlepiej niech sie wypowie sam zainteresowany, niech jasno okresli co chce (gotowiec, czy pomoc) a my wtedy postaramy sie mu pomuc, czyż nie?
cf7ni5k
Nie rozumiem za bardzo o jakiego typu wskazówki ci chodzi. Napisz jakie masz doświadczenie związane z php (konkretnie jakie skrypty już pisałeś, wówczas łatwiej będzie coś doradzić). Piszesz też, że masz przygotować całą stronę. Jako, że to jest forum związane z php to rad odnośnie grafiki raczej tu nie otrzymasz, a nie muszę chyba pisać, że layout będzie w tym przypadku bardzo ważny. Pierwsze wrażenia to właśnie wygląd strony, więc szkoda by było żeby klienci od razu się zrażali. Jak już wcześniej wspominali moi przedmócy - nie będzie to łatwe zadanie :] Same chęci nie wystarczą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.