Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odliczanie czasu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Eldarix
Cześć

Jestem nowym użytkownikiem forum i mam do Was prośbę. Potrzebuje skryptu który będzie odliczał dwie godziny co dwie godziny. Ta funkcja jest mi bardzo potrzebna ponieważ staram się zrobić "restarty" w mojej grze www co dwie godziny. Przeszukałem już bardzo dużo stron na ten temat ale większość odlicza czas do określonego dnia a następnie pokazuje komunikat. Javascipt znam bardzo słabo dlatego bardzo proszę was o jakąś pomoc, np. jakiś link gdzie znajdę tego typu aplikację lub pomoc tutaj na forum.

Z góry wielkie dzięki
pmir13
Javascript do tego się nie nadaje. Teoretycznie dałoby się zrobić, ale praktycznie nie do zaakceptowania. Wszystkie restarty w grach robione są poprzez wywoływanie skryptu restartującego przez zewnętrzny program umożliwiający zaplanowanie zadań. Na przykład cron pod linuksem. Pod windowsami może to być harmonogram zadań lub coś podobnego.
Eldarix
Tak. Wiem to, javascipt będzie odpowiedzialne tylko za wygląd. Co 2 godziny będę sprawdzał poprzez np. cron czy minęły już 2 godziny i czy ma zrobić restart ( czyli wysłać polecenie do bazy ) . Ten licznik będzie oddzielnym skryptem od tego który ma wywoływać restart.
Hpsi
Tworzysz sobie skrypt resetu, wrzucasz go do crona i ustawiasz mu ze ma sie odpalac co 2h, proste.
Cron będzie sie autmatycznie włączac co 2h i masz problem z glowy ?
Eldarix
Ok. Ale mi chodzi o to żeby gracz wiedział za ile zostanie wykonany restart. Wchodzi sobie na stronę główną i jest napisane: Restart za: 56 minut 30 sekund, i po takim czasie licznik na stronie głównej włącza się od nowa a cron w tym momencie odpala skrypt restartu.
Hpsi
A google kolego nie umiesz uzywac?
http://videokurs.pl/artykuly/javascript/od...o-zdarzenia.php

Po kazdym resecie np dodajesz sobie informacje do bazki (Config) reset_za = czas+2h ;

I w js, wrzucasz tą date która ci wyjdzie jako konczącą odliczanie.

pozatym jesli to problem js, dlaczego umiesciles go w dziale php wink.gif ?
Eldarix
Przeszukiwałem google i wszędzie jest odliczanie do danej daty a mi potrzeba skryptu który będzie odliczał tylko minuty i sekundy. I to nie do określonej daty ale 2h i będzie włączał się od nowa kiedy minie ten czas. Zaraz przeanalizuje skrypt ze strony którą mi podałeś i spróbuje się z tym pomęczyć .
Hpsi
Człowieku czy ty myśleć potrafisz?

Zapisujesz sobie za kazdym resetem date +2h, np mamy teraz 21/04/2011 godzina 13:50, kolejny reset bedzie 21/04/2011 godzina 15:50 -> tą date zapisujesz do bazy
wiec potrzebujesz teraz tylko i wylacznie skryptu odliczającego czas do daty która jest 21/04/2011 godzina 15:50 ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.