Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mała Nasza Klasa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
totalport
Witam w szkole dostałem za zadanie zrobienia stronki małej NK oczywiscie z udziałem PHP biggrin.gif po wejsciu na strone ma bys pole do wpisania imienia (lub wyboru) jezeli imie zostanie rozpoznane wczyta sie nowa strona gdzie moze dodac zdjecie po dodaniu otworzy sie galeria gdzie beda zdjecia kazda nowa osoba moze tylko widziec swoje zdjecia chyba ze wpisze imie tamtej wiecie takie bez zadnych zabezpieczen nie mam pojecia jak sie za to zabrac prosze o pomoc chociaz jakies nakierowanie fragmenty kodu jakies podpowiedzi
mat-bi
Kurs PHP - http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
Turson
Cytat(totalport @ 16.04.2011, 22:52:42 ) *
Witam w szkole dostałem za zadanie zrobienia stronki małej NK oczywiscie z udziałem PHP biggrin.gif po wejsciu na strone ma bys pole do wpisania imienia (lub wyboru) jezeli imie zostanie rozpoznane wczyta sie nowa strona gdzie moze dodac zdjecie po dodaniu otworzy sie galeria gdzie beda zdjecia kazda nowa osoba moze tylko widziec swoje zdjecia chyba ze wpisze imie tamtej wiecie takie bez zadnych zabezpieczen nie mam pojecia jak sie za to zabrac prosze o pomoc chociaz jakies nakierowanie fragmenty kodu jakies podpowiedzi

Fragment kodu nic Ci nie da, napisanie tego zajmie trochę dłużej. Taki miniportalik to dobry moment na nauczenie się php.

Kilka podpowiedzi:
    Logowanie i rejestracja - formularz + MySQL
    Sprawdzanie czy użytkownik jest zalogowany - $_SESSION
    Dodawanie zdjęć - skrypt uploadu z wykorzystaniem bazy danych MySQL gdzie przechowasz np. nazwę zdjęcia i id uzytkownika
    Wyświetlenie galerii - odpowiednie zapytanie MySQL ( Select..)

Więcej się pisać nie chce, bo nikt nie napisze Ci całego kodu, naucz się podstaw zanim się za to zabierzesz.
Sh4d0v
Zacznij może pierw od stworzenia szablonu całej strony.
Zakoduj go pod html i css a potem baw się kodem php i mysql wink.gif

Takie na start closedeyes.gif

Poczytaj o podstawach php i mysql, poszukaj na tym forum gotowców dot. "logowania/rejestracji", potem wysyłania plików na serwer.
Jakoś dasz rade.

Pozdrawiam
Wilu88
a co to za szkola ze wam takie zadania daja? Bo jesli studia informatyczne to z takim podejsciem ciezko to widze
japan13
W szkole takie zadanie?! No chyba nie wink.gif
nekomata
Też wątpię , jedyne normalne w takim wypadku zadanie to może to jakiś projekt całoroczny , no chyba że chłopak wali scieme i myśli że odniesie sukces na mini naszej klasie. W ogóle bez sensu nawet jak na zadanie po 1 za dużo roboty po 2 wątpię że kazaliby im takie coś robić .. prędzej jakiegoś małego blog-cms'a z forum .. jedna rzecz mnie alarmuję najbardziej ...
Cytat
wiecie takie bez zadnych zabezpieczen
jeśli tak ich w szkolę uczą to powodzenia z projektami, chociaż mi się wydaje że autor ma po prostu aspiracje na małego phishing'owca.
kill15
Może on liczy na 6 w szkole ? ;>
Hpsi
Nawet licząc na 6 w szkole powinno sie od samego poczatku wałkować nawyk jakim jest zabezpieczanie kodu
dlatego czytając to:
Cytat
wiecie takie bez zadnych zabezpieczen

nie wiem czy płakać czy się śmiac.

Podobnie jak większość ludzi odsyłam do podstatowych kursów php'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.