Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Pobranie rekordów z przedziału dat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tejek
Witam,

Mam problem z pobraniem rekordów z przedziału dat. W bazie danych mam zapisane kika dziesiat rekordów które chce pobrać w zależności od podanych dat np. chce aby PHP pobrał mi z bazy danych wszystkie rekordy z przedziału od 2010-10-01 do 2010-10-25. Wymyśliłem coś takiego ale wyżuca mi błędy ;/

1. $start_dni = '2010-10-01';
  2. $end_dni = '2010-10-25';
  3.  
  4. $result_bookings = mysql_query("SELECT `status`, `apartment` FROM `bookings` WHERE `data_from`>='$start_dni' `data_to`<='$end_dni'");
  5.  
  6. $ile_result = mysql_num_rows($result_bookings);
  7. echo 'ile SELECT: '.$ile_result.'';
  8.  
  9. // jezeli juz istnieje
  10. if(mysql_num_rows($result_bookings)==0)
  11. {

Niestety nie działa mi to co robie źle?? W miejscach zaznaczonych na czerono wywala mi takie błędy:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /index.php on line 6 ile SELECT:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /index.php on line 10
poli25
where `data_from` >='$start_dni' and `data_to`<='$end_dni
tejek
Poprawiłem jednak żadnej poprawy cały czas wykazuje mi te same błedy dlaczego moze zle ulozyłem zapytanie??

Poprawione zapytanie wyglada tak:
  1. $result_bookings = mysql_query("SELECT `status`, `apartment` FROM `bookings` WHERE `data_from`>='$start_dni' AND `data_to`<='$end_dni'");

A baza danych wyglada tak:

Co robie nie tak??

ktosiu
a teraz zerknij na tabelkę mysql i na zapytanie i zastanów się co źle przepisałeś tongue.gif
bo ja tu widzę jednak drobną różnicę

data_from to jednak nie to samo co date_from
tejek
wielkie dzięki za długo chyba na to patrzyłem i literówek juz nie widziałem ;/ Ale wielkie dzięki za pomoc biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.