lepik
5.08.2010, 23:03:20
Witam
Mam takie pytanie. Swego czasu jak miałem serwer na nazwie to zakładając nową bazę danych od razy tworzyło mi do tej bazy użytkownika. Teraz korzystam z innego serwera i tam za pomocą cpanel tworzy się bazę a potem przypisuję do bazy użytkownika. No i tak mam już tych baz trochę i zawsze przypisuję jednego użytkownika. Moje pytanie jest takie, czy to może opóźnić działanie całej strony internetowej, czy raczej nie powinno to przeszkadzać bo nie wiem czy teraz to zmienić i zrobić użytkownika do każdej bazy innego czy tak zostawić?
pedro84
5.08.2010, 23:07:20
Nie. Do każdej bazy powinien być inny użytkownik.
lepik
6.08.2010, 00:14:31
Ok. to czeka mnie trochę pracy. Dzięki za info. Pozdrawiam
Cytat(pedro84 @ 6.08.2010, 00:07:20 )

Nie. Do każdej bazy powinien być inny użytkownik.
A jesteś w stanie to uzasadnić?
Ogólnie rzecz ujmując każdy użytkownik powinien mieć określone prawa. Najbezpieczniej więc byłoby posiadać innego użytkownika dla zwykłego usera, a innego dla admina, gdyż różnią się przywilejami. Zależy też od zakresu obowiązków i przewidywanych działań. Jeśli użytkownik ma mieć dostęp do kilku baz, to czemu nie. Czasem takie coś się przydaje. tak więc - wszystko z głową a będzie dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.