Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnośnie wielu baz danych na jednym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lepik
Witam

Mam takie pytanie. Swego czasu jak miałem serwer na nazwie to zakładając nową bazę danych od razy tworzyło mi do tej bazy użytkownika. Teraz korzystam z innego serwera i tam za pomocą cpanel tworzy się bazę a potem przypisuję do bazy użytkownika. No i tak mam już tych baz trochę i zawsze przypisuję jednego użytkownika. Moje pytanie jest takie, czy to może opóźnić działanie całej strony internetowej, czy raczej nie powinno to przeszkadzać bo nie wiem czy teraz to zmienić i zrobić użytkownika do każdej bazy innego czy tak zostawić?
pedro84
Nie. Do każdej bazy powinien być inny użytkownik.
lepik
Ok. to czeka mnie trochę pracy. Dzięki za info. Pozdrawiam
Mchl
Cytat(pedro84 @ 6.08.2010, 00:07:20 ) *
Nie. Do każdej bazy powinien być inny użytkownik.

A jesteś w stanie to uzasadnić?
thek
Ogólnie rzecz ujmując każdy użytkownik powinien mieć określone prawa. Najbezpieczniej więc byłoby posiadać innego użytkownika dla zwykłego usera, a innego dla admina, gdyż różnią się przywilejami. Zależy też od zakresu obowiązków i przewidywanych działań. Jeśli użytkownik ma mieć dostęp do kilku baz, to czemu nie. Czasem takie coś się przydaje. tak więc - wszystko z głową a będzie dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.