Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porównywanie godzin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
demolka666
Witam,
chciałabym zrobić takie zapytanie do bazy danych:
[MYSQL] pobierz, plaintext
  1. "SELECT COUNT(time) FROM entry WHERE time <= '$timef' AND end_time < '$timef' AND date = '$extract_date' "

Przy czym time i end_time są w formacie TIME mysqla, a $timef ma postać hh:mm:ss.
Zapytanie to niestety nie działa. Jak je sformułować aby było poprawne?

--------
edit:

wartośc zwracana z pola 'time' w tabeli też jest stron(8) wg var_dumpa.
Mchl
Co to znaczy nie działa. Składnia jest poprawna, format danych też.
Podejrzewam, że masz któryś znak nierówności w złą stronę postawiony.
Crozin
date, time to słowa kluczowe w MySQL - nie powinieneś ich używać jako nazw kolumn. Jeżeli jednak już musisz to otocz je "ciapkami": `time`, `date`.
demolka666
jak zaaplikuje to, to dostaje taką informację:

'You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''2010-08-06 AND doctor = ''' at line 1'

Wzięłam time i date w apostrofy.

Może chodzi o to że $timef jest innym typem danych? Jak to zmienić na odpowiednik mysqlowskiego time?

-----
edit:
za pomocą funkcji var_dump sprawdziłam $timef. Jest to string(8)
Crozin
To teraz przy pomocy var_dump(), pokaż nam jaka jest ostateczna treść zapytania.
demolka666
Całe zapytanie wygląda tak:

1. "SELECT * FROM entry WHERE time <= '$timef' AND end_time > '$timef' AND date = '$extract_date' AND doctor = '$doctor'"
->to nie działające

Natomiast takie zapytanie działa w porządku:
  1. "SELECT * FROM entry WHERE time = '$timef' AND date = '$extract_date' AND doctor = '$doctor'"

@Crozin, co mam pokazać przy pomocy var_dump, bo nie bardzo rozumiem. Pozostałe zmienne?

---------------------------------------------------
EDIT:
Wsadziłam wszędzie apostrofy do nazw pól i już nie wywala błędów.

EDIT:
Ale niestety zapytanie nie zwraca żadnych wyników, chociaż powinno :/

------------------
ODPOWIEDŹ:

Po całym dniu ślęczenia nad kodem popełniłam najgłupszy możliwy błąd: w zapytaniu źle nazwałam nazwę tabeli. Zamiast end_time to time_end ^^. Dlatego wywalał błędy ;D
soomal
Cytat(demolka666 @ 5.08.2010, 13:53:11 ) *
Całe zapytanie wygląda tak:

1. "SELECT * FROM entry WHERE time <= '$timef' AND end_time > '$timef' AND date = '$extract_date' AND doctor = '$doctor'"
->to nie działające

Natomiast takie zapytanie działa w porządku:
  1. "SELECT * FROM entry WHERE time = '$timef' AND date = '$extract_date' AND doctor = '$doctor'"

@Crozin, co mam pokazać przy pomocy var_dump, bo nie bardzo rozumiem. Pozostałe zmienne?
Pokaż zapytanie z wstawionymi już zmiennymi, bo wydaje się, że $doctor jest pusty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.