Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciąganie pozycji rekordu z zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
peku33
Witajcie!

Poszukuję metody dzięki której dostanę pozycję rekordu w tabeli.
Tabela wygląda tak:

|nick|punkty|
ala - 1
bronek - 4
juzek - 100
adam - 15

i teraz znając nick chciałbym zobaczyć który jest w rankingu.

Baza jest bardzo obszerna (ponad 10k rekordów). Chodzi na stosunkowo szybkim serwerze, ale takich zapytań będzie sporo.

Aha, interesuje mnie coś real time - żeby pozycja była od razu, a nie odświeżana co 10 minut.

Dziękuję i pozdrawiam.
wookieb
http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-6

Aczkolwiek jeżeli chcesz żeby rozwiązanie było wydajne utwórz dodatkową kolumnę (oraz indeks na nią) opisującą pozycję w rankingu a następnie załóż triggera uaktualniającą ową pozycję.
peku33
Kolumna i indeks nie problem... Trigger - z angielskiego mi coś mówi, zaraz na google poszukam.

Mam coś takiego: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/trigger-syntax.html

Przeczytałem Twój manual i mam jeszcze pytanie: co to jest @ w zapytaniu? To jakaś forma zmiennej?

Oczywiście pomógł smile.gif
phpion
Cytat(peku33 @ 30.06.2010, 15:32:03 ) *
Przeczytałem Twój manual i mam jeszcze pytanie: co to jest @ w zapytaniu? To jakaś forma zmiennej?

Tak, @ w MySQL to $ w PHP czyli oznaczenie zmiennej.
peku33
Okej, staram się zrozumieć to zapytanie, żeby go na pałę nie kraść smile.gif

czym się różni := od =
phpion
:= to przypisanie (w PHP = )
= to porównanie (w PHP == )

PS: Może wypadałoby ruszyć mózgownicą? smile.gif albo ewentualnie pogooglować o jakiś podstawach?
peku33
Okej, mam teraz ostatnie pytanie:
Jakim zapytaniem wpisać w polę pozycja pozycję rekordu.
Wystarczy mi: jak zrobić zapytanie które wykona się dla każdego wiersza

Hehe, nie wiem po co takie zamieszanie ze zminnymi skoro zrobiłem tak i działa
  1. SELECT COUNT(*)+1 AS pozycja FROM konkurs WHERE playtime > (SELECT playtime FROM konkurs WHERE authid='abcd')
wookieb
Spoko ważne, że działa aczkolwiek to rozwiązanie jest dedykowane główne pod twoje zapytanie i nie jest tak uniwersalne jak te podane wyżej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.