jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam do Was drodzy koledzy i koleżanki kilka pytań związanych z osadzaniem deklaracji plików .css oraz .js wewnątrz dokumentu .php
Spotkałem się parę razy z sytuacją, że w źródle strony pojawiają się deklaracje typu:
<link rel="stylesheet" href="http://www.strona.pl/plik.php/plik1.css,plik2.css......,plikn.css" type="text/css" />
Gdzieś wyczytałem, że taki mechanizm wczytywania plików .css i .js jest zabiegiem związanym z dobrym cachowaniem.
Moje pytania są następujące:
1. Czy moglibyście mi napisać na czym konkretnie polega ten sposób "łączenia plików"? czy potrzebna jest do tego jakaś klasa .php bo jakiś plik .php raczej na pewno (tak wnoszę po konstrukcji osadzenia plików)
2. Czy każdy plik .css i .js mogę w ten sposób osadzić, czy może są jakieś wyjątki gdzie muszę dany plik .css lub .js zadeklarować tradycyjnie (oddzielnie) ?
3. Czy taki sposób osadzania plików .css jest lepszy niż miałbym zadeklarowany jeden plik .css a w nim resztę plików .css na zasadzie: @import url('plik1.css'); @import url('plik2.css');.....@import url('plikn.css');
4 Gdzieś doczytałem, że nie powinno się deklarować plików .js w sekcji <head> tylko na końcu dokumentu - czy to prawda i czy rozwiązanie o które pytam, można zastosować na końcu dokumentu....?
Wiem że zadałem kilka pytań, ale wszystkie się ze sobą łączą i nie ukrywam, że mnie nurtują. Będę wdzięczny za odpowiedzi osób z większym doświadczeniem. Chętnie przeczytam wszystkie odpowiedzi, za które z góry dziękuję.
Jeżeli zadałem pytanie w nieodpowiednim dziale, proszę Moderatora o przeniesienie wątku lub informację.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Tomek