Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozciąganie DIV'a - nietypowy problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Kalinowcyk
Witam.

Myślę już dłuższy czas i nie mogę wymyślić. Może któryś w forumowiczów spotkał się już z takim problemem i będzie mógł pomóc.

A mianowicie, układ strony jest ogólnie taki, jak na załączonym schemacie.

Zawartość Diva "TRESC" ma ustaloną wysokość, ale załóżmy że jest ona dowolna.

Chciałbym, aby DIV STOPKA w przypadku, gdy treść nie zajmuje 100% wysokości okna przeglądarki, rozciągał się do dolnej krawędzi. Chciałbym też, aby miał ustaloną wysokość minimalną, np 200px;

Czy jest jakaś możliwość przeskoczenia tego bez użycia Javascriptu i zmieniania właściwości height stopki dynamicznie przy zmianie wielkości okna?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

mortus
Stopka z założenia zawsze będzie miała określoną wysokość, a to co chcesz osiągnąć znajdziesz u wujka Google pod hasłem sticky footer. Wszystkie takie rozwiązania są podobne.
Kalinowcyk
Nie chodzi tylko o to, zeby stopka byla przyklejona do dolnej krawedzi okna, ale aby byla rozciagnieta od dolu contentu do dolu okna....

Ostatecznie rozwiązałem sprawę Javascriptem, ale średnio podoba mi sie to rozwiązanie.
Jakby ktoś miał jakiś pomysł, to chętnie się zapoznam smile.gif
Norfik
mortus ma racje czytaj to http://forum.php.pl/Wysoko_divand39...h_t148197.html mialem podobny problem. Nazwa "sticky footer" to to czego tak naprawdę szukasz.
korey
Hmm. nie wiem czy dobrze zrozumialem ale moze.

1. #stopka{
  2. clear: both;
  3. position: absolute;
  4. bottom: 0;
  5. max-height: 200px
  6. }
Kalinowcyk
max-height w IE - czarno to widzę.....
ale pomysł ciekawy. Używałeś tego kiedyś?
korey
mam tak na swojej stronce i działa mi poprawnie na każdej przeglądarce. Sam zobacz: klik

----- Edit
Ewentualnie Można zapakować wszystko w jednego div'a. np:

1. <div id="calosc">
  2. <div id="tresc">
  3. tresc
  4. </div>
  5.  
  6. <div id="stopka">
  7. moja stopka
  8. </div>
  9.  
  10. </div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.