Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] rozne pliki css w kazdym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
endr1u
Witam mam nastepujace pytanie czy warto jest robic w kazdym pliku osobny plik css z tylko niezbednymi stylami do kazdej podstrony?

powiedzmy ze mam index.php i tam dolaczony plik ze stylami kotrych uzywam tylko w index'ie
tak samo mam druga podstrone profile.php i tam tak samo jak wyzej osobny plik css

czy przyspieszy to dzialanie strony przy wielu odwiedzinach, czy tez lepiej zrobic wszystko w jednym pliku?

pozdrawiam
blooregard
Jeśli index.php i profile.php są niezależnymi od siebie plikami i arkusze styli są naprawdę bardzo duże i bardzo się różnią, to przy pierwszym wywołaniu strony może to przyspieszyć jej działanie. Ale tylko wtedy.
Jesli różnica sprowadza się do tego, że w jednym masz kolor dla a:hover zdefiniowany żółty, a w drugim różowy, to sobie daruj.
kamil4u
Wszystko zależy ile tego masz. Jeśli trzymasz wszystko w 1 pliku przeglądarka ściąga plik tylko raz i podstrona ładuje się szybciej, jeśli natomiast ten plik będzie za duży to pierwsze wejście na stronę będzie trochę trwało(choć przy dzisiejszych łączach nie tak długo).
endr1u
ok, dziekuje za odpowiedz wyglada na to ze lepiej w jednym pliku zrobic zeby pozniej nie ladowac zbednych rzeczy ponownie lepiej zeby strona glowna ladowala sie troche dluzej niz zeby pozniej kazda podstrona ladowala sie tez dluzej:PP

lapiej w takim razie podzielic pliki na mniejsze zeby byly bardzie jczytelniejsze i umiescic je tylko na pierwszej stronie index.php mam racje?
zzeus
Nie zaleca się dzielenia pliku css na kilka mniejszych tylko z powodu czytelności, wydajniej jest jak wszystko jest w jednym pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.