endr1u
17.03.2010, 11:33:06
Witam mam nastepujace pytanie czy warto jest robic w kazdym pliku osobny plik css z tylko niezbednymi stylami do kazdej podstrony?
powiedzmy ze mam index.php i tam dolaczony plik ze stylami kotrych uzywam tylko w index'ie
tak samo mam druga podstrone profile.php i tam tak samo jak wyzej osobny plik css
czy przyspieszy to dzialanie strony przy wielu odwiedzinach, czy tez lepiej zrobic wszystko w jednym pliku?
pozdrawiam
blooregard
17.03.2010, 11:38:10
Jeśli index.php i profile.php są niezależnymi od siebie plikami i arkusze styli są naprawdę bardzo duże i bardzo się różnią, to przy pierwszym wywołaniu strony może to przyspieszyć jej działanie. Ale tylko wtedy.
Jesli różnica sprowadza się do tego, że w jednym masz kolor dla a:hover zdefiniowany żółty, a w drugim różowy, to sobie daruj.
kamil4u
17.03.2010, 11:38:26
Wszystko zależy ile tego masz. Jeśli trzymasz wszystko w 1 pliku przeglądarka ściąga plik tylko raz i podstrona ładuje się szybciej, jeśli natomiast ten plik będzie za duży to pierwsze wejście na stronę będzie trochę trwało(choć przy dzisiejszych łączach nie tak długo).
endr1u
17.03.2010, 11:44:32
ok, dziekuje za odpowiedz wyglada na to ze lepiej w jednym pliku zrobic zeby pozniej nie ladowac zbednych rzeczy ponownie lepiej zeby strona glowna ladowala sie troche dluzej niz zeby pozniej kazda podstrona ladowala sie tez dluzej:PP
lapiej w takim razie podzielic pliki na mniejsze zeby byly bardzie jczytelniejsze i umiescic je tylko na pierwszej stronie index.php mam racje?
zzeus
17.03.2010, 11:49:25
Nie zaleca się dzielenia pliku css na kilka mniejszych tylko z powodu czytelności, wydajniej jest jak wszystko jest w jednym pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.