poczytaj gdzieś trochę o ModRewrite, bo to są podstawowe rzeczy, poczytaj też o flagach, to też być może Ci się przyda
axeld
17.03.2010, 09:12:58
Dzięki za odpowiedzi. Coś mi jednak nie działa.
Kiedy dam samo: RewriteRule ^krakow$ index.php?cityg=krakow
to po wpisaniu: www.mojastrona/krakow działa dobrze, ale po wpisaniu: www.mojastrona/krakow/ wyskakuje, że nie ma takiej strony
Kiedy z kolei dodam regułę: RewriteRule ^krakow/$ index.php?cityg=krakow
To po wpisaniu www.mojastrona/krakow/ strona się wyświetla, ale nie potrafi odczytać stylów ani obrazków... ?
bogdan89
17.03.2010, 09:45:53
co do pierwszego problemu... zobacz mój wpis wyżej, podałem: RewriteRule ^wroclaw/?$ index.php?city=wroclaw ten znak zapytania ma znaczenie, gdyż pozwala na pominięcie slasha na końcu adresu, czyli ten jeden zapis obsługuje www.adres.pl/wroclaw a takze www.adres.pl/wroclaw/
co do nieobsługiwanych styli, za pomocą modrewrite imitujesz folder, Twoje ścieżki (zapewne względne) do grafiki i styli odnoszą się wtedy do folderu www.adres.pl/wroclaw/style.css jednym ze sposobów na rozwiązanie jest podawanie ścieżek bezwzględnych, czyli pełnych adresów (razem z domeną) w href, src czy innych parametrach w HTMLu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.