Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Wyśrodkowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evolucja
Co tu dużo mówić? Od godzinki męczę się z wypośrodkowaniem dwóch formularzy. Chodzi o stronę: klik

Chcę po prostu aby te formularze były wyśrodkowane + odstęp między nimi 5px. Czy to jest takie trudne? Jakich kolwiek kombinacji bym nie spróbował, to na operze nijak nie idzie.

Proszę was o pomoc..

No i widzicie? nawet dla was nie jest to łatwe smile.gif
qbas-s
Przecież formularz jest na środku
thek
Tak to jest jeśli się miesza ustalone szerokości z nieustalonymi a całość floatowana tak, że Opera się gubi bo szerokości elementów rozpyszają się jak wlezie. Popatrz jeszcze jak to wygląda na IE to sam zauważysz, że Ci elementy się rozjeżdżają i w każdym oknie choćby literka k obok pola "dostajesz ile" jest wystrzelona w dół, czyli to już sugeruje, że masz width, margin lub padding źle ustawione. Więcej nie powiem smile.gif Sam znajdź teraz co nie tak. I radzę używać czegoś do kontroli box-model to sam zobaczysz jakiej wielkości masz poszczególne kontenery. Mi Firebug ładnie pokazał który masz "skopany" winksmiley.jpg
evolucja
Nie dam rady. Pół stylu chyba wyłączyłem w firebugu, a to dalej nie chce się wyśrodkować.

W takim wypadku mogę chyba prosić o np. nazwę 'skopanego' diva?
thek
div id="main_" podświetl go sobie i zobacz jak on się układa na stronie i teraz popatrz co on zawiera. Konkretnie to dlaczego wymiary tych elementów nie chcą się zmieścić na szerokość i dlaczego layout się przez to sypie.
evolucja
Jak to jak? Normalnie. Jest tam gdzie ma być smile.gif [Screen1]
Potrzebuję po prostu wyśrodkować tego DIVa w ramce.. [Screen2]

Screen1

Screen2
darophp
  1. <div id="main">
  2. ... formularz ...
  3. </div>

1.  
  2. #main {
  3. margin: 0;
  4. padding: 0;
  5. }
  6.  

O to chodzi ?
evolucja
Chyba nie.. Dodałem te atrybuty do 3 divów: main_, tresc, calcs a formularze ani drgnęły.
lukaszgolder
No ale divy wyśrodkowuje się ustawiając margines prawy i lewy na auto.
evolucja
Jak wywalę float: left z calc1 i calc2 to ładnie się wyśrodkowują. Tylko ja je potrzebuje obok siebie...
lukaszgolder
No ale chyba masz ustalone ich szerokości, wiec możesz im nadać po prostu odpowiednie marginesy?
evolucja
Na firefoxie chyba by się dało.. Ale sama obecna wersja wygląda inaczej pod Operą czy Chromem niż na FF.
darophp
Teraz zajrzałem w kod strony ... zmień na:

1.
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Ad1. Żeby strony poprawnie wyświetlało we wszystkich przeglądarkach. 

2.
  1. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">

Ad2. Najlepiej polskojęzyczna rolleyes.gif  

3. 
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />

Ad3. No chyba wiadomo...

... a na wszytskich przeglądarkach będzie wyświetlać się tak samo ...
evolucja
O wiele lepiej to wyglądało przed zmianami. Teraz cała strona zaczęła się chrzanić...
Zidane
może width daj na jakieś mniejsze i margin:0 auto;

Lub dodaj nowego diva, wrzuc w niego tresc razem z formularzami i mniejsze width daj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.