robar12
19.01.2010, 15:30:50
Witam
Proszę o pomoc

!!!!
Mam stronę - sklep - sklep ( fizyczny sklep ) korzysta z subjekta (program dla firm) i jak mam go zintegrowac aby po dodaniu albo usunięciu albo sprzedaniu etc. aktualizował bazę MYSQL dla sklepu internetowego ?
Please pomocyyyyyyy !
vokiel
19.01.2010, 22:43:03
Masz na myśli program Subiekt od Insert'a?
O ile dobrze kojarzę, to pracuje on na Microsoft SQL Server (MSSQL). Sprawa nie jest łatwa, trzeba by było w bazie dodać triggery na Insert, Update, Delete, które by aktualizowały zewnętrzną bazę. Z tym tylko problem, że to baza MySQL.
Można w MSSQL zrobić replikację, czyli ustawić serwer lustrzany, którzy trzyma kopię. Replikacja sama pilnuje, aby dane w drugiej bazie były takie same. Co lepiej, replikację można zrobić nawet do bazy MySQL (ustawić trzeba chyba ODBC w systemie). Jest to w wersji 2008 SQL Server'a, nie wiem czy w wcześniejszych (Subiekt raczej jest na 2005 Express, lub na 2k).
Technika znana tylko z jakiegoś szkolenia (dawno temu), nie pamiętam już jak to się robiło, nie testowałem jak z wydajnością takiego rozwiązania. Z tego co wiem jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Można oczywiście napisać demona, który będzie skanował wszelkie zmiany i robił updaty, tylko po co coś takiego, jeśli są narzędzia w samym DBMS.
robar12
20.01.2010, 15:08:37
Wiesz jestem zielony
co to jest : trigger, replikacja, ODBC, DBMS.
please jak byś to zrobił ?