Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+html] zaznaczenie wszystkiech checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dziadzia
Witam.

Na stronie mam tabelkę w której każdy z wierszy ma checkboxa. Na samej górze tabeli mam jeszcze jednego checkboxa, którego po naciśnięciu chciał bym aby wszystkie checkboxy się zaznaczyły. Tak wygląda ten checkbox:

1. <input type="checkbox" class="check" onclick="this.form.elements['check_1'].checked = !this.checked"/>

a tak wyglądają checkboxy które są wpisane w tabelce:

1. <input type=\"checkbox\" name=\"check_$wiersz->id\" />

$wiersz->id jest to wpisanie z mysqla id do nazwy aby każdy checkbox miał unikatowy "name".

Niestety nie działa mi to. Jakieś propozycję jak to powinno być prawidłowo zrobione? Z góry dziękuję smile.gif
skowron-line
Musisz w pętli "przelecieć" wszystkie checkboxy pobrane z form i każdy z osobna zaznaczyć.
zzeus
Użyj jQuery, będzie prościej

Kod
$('input[type=checkbox]').attr('checked', true);
Dziadzia
zzeus czy w przykładzie który podałeś trzeba będzie później zastosować pętle? Jeżeli tak to jak to zrobić.

ps: mógłbyś troszkę bardziej dokładnie opisać jak zastosować ten skrypt który napisałeś, ponieważ w jQuery jestem totalnie zielony. Pozdrawiam

Skowron -> ja tych checkboxów nie mam w form właśnie... gdyby był to normalny formularz to by nie było problemów smile.gif
skowron-line
Cytat(Dziadzia @ 19.01.2010, 12:01:28 ) *
Skowron -> ja tych checkboxów nie mam w form właśnie... gdyby był to normalny formularz to by nie było problemów smile.gif

No dobrze to w takim razie w elemencie w którym się znajdują.
+ zanim się zainteresujesz jQuery czy inną biblioteką to pomyśl czy jest Ci potrzebne aż takie narzędzie czy aż tyle JS będziesz stosować w swojej aplikacji questionmark.gif
Dziadzia
znalazłem bardzo fajne rozwiązanie na http://www.shiningstar.net/articles/articl...boxes.asp?ID=AW stronie
kefirek
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <html>
  2. <head>
  3. <script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js"></script>
  4. <script>
  5. $(document).ready(function(){
  6. $("#check").click(function(){
  7. if (this.checked == true){
  8. $('.check').attr('checked', true);
  9. } else {
  10. $('.check').attr('checked', false);
  11. }
  12. });
  13. }) ;
  14. </script>
  15. </head>
  16. <body>
  17.  
  18. <input class='check' type="checkbox" />
  19. <input class='check' type="checkbox" />
  20. <input class='check' type="checkbox" />
  21. <input class='check' type="checkbox" />
  22.  
  23. <input type="checkbox" id="check" />
  24. </body>
  25. </html>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
bastard13
funkcja do zaznaczania i odznaczania wszystkich checkboxów
  1. //ilosc - ilość elementów checkbox; tak - czy zaznaczyć(1) czy odznaczyć(0)
  2. function do_usuniecia(ilosc,tak)
  3. { for(i=0;i<ilosc;i++)
  4. { nazwa='check_'+i;
  5. x=document.getElementsByName(nazwa);
  6. if(tak) x.checked=true;
  7. else x.checked=false;
  8. }
  9. }

Osobiście zamieniłbym atrybut name na id (w checkboxach) i zamiast x=document.getElementsByName(nazwa);
napisał w funkcji: x=document.getElementById(nazwa);, ponieważ getElementsByName() nie działa we wszystkich przeglądarkach.
Dziadzia
Dzięki kefirek użyłem Twojego scriptu i działa mi wszystko fajnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.