Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Połączenie dwóch tabel z ostanim wierszem z prawej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Methuselah
Witam

Mam problem na który nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania. Mianowicie jest to problem z połączeniem dwóch tabel w taki sposób aby prawa zawierała wartości ostatniego wiersz spośród wszystkich jakie zostały uzyskane w warunku wymienionym w "ON".

Najbliższej pożądanego efektu mam wynik z zapytania :

1. SELECT `F`.`id_forum` AS `id_forum` , `F`.`nazwa` AS `nazwa` , `F`.`opis` AS `opis` , `F`.`data_wpisu` AS `data_wpisu` , `F`.`data_del` AS `data_del` , `F`.`del` AS `del` , `O`.`id_post` AS `id_post` , `O`.`tresc` AS `tresc` , `O`.`id_osoba` AS `id_osoba` , `O`.`data_wpisu` AS `data_posta` FROM `forum` `F` LEFT JOIN `forum_posty` `O` ON `F`.`id_forum` = `O`.`id_forum` GROUP BY `F`.`id_forum`

Tylko ze zwracane wartości z forum_posty są pozycjami wpisanymi na samym początku , a ja potrzebuje ostatniego wpisu jaki został dodany do danego forum. Wie ktoś jak to można byłoby rozwiązać ?
Mchl
Najpier zastanów się, jak dostać listę ostatnich postów w każdym forum. Jak już to będziesz miał, to po prostu dołączasz to podzapytanie zamiast tabeli.

Pokombinuj winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.