Witam, jak w zapytaniu SQL zdefiniować wyświetlenie zmiennych z listy rozwijanej? $query='SELECT * FROM temperatura WHERE data_pom>="'.$_POST['data'].'"i jednocześnie=<"'.$_POST['data1'].'"';
Mchl
16.12.2009, 10:49:28
Kod
WHERE data_pom BETWEEN $data AND $data1
I nie wstawiaj bezpośrednio danych z POST tylko najpierw przepuść je przez mysql_real_escape_string
Z całą pewnością nie =< bo takiego operatora w MySQL nie ma.
kaminskp
17.12.2009, 18:35:35
Sugerując się pytaniem zauważyłem ze chyba miałem podobny problem. Projektując bazę założyłem że większa część informacji bądzie w niej aby tylko należy jr podpiąć w postaci relacji do określonej osoby.
<?php
$connection = mysql_connect("serwer","login","hasło") or die ('Nie można poł±czyć się z serwerem.'); $db = mysql_select_db("nazwa_bazy") or die ('Nie można wybrać bazy danych.'); $query = "SELECT Id_okregu, Nazwa_okregu FROM okregi"; $result = mysql_query ($query); echo '<select name="Nazwa_okregu">'; echo '<optgroup label="Okręgi">'; while($nt=mysql_fetch_array($result)) { echo '<option value="'.(int)$nt['Id_okregu'].'">'.htmlentities($nt['Nazwa_okregu']).'</option>'; }
?>
soned
21.12.2009, 19:05:57
Mam pytanie - a co jeśli po wyświetleniu danych w polu select chcę z nimi dalej pracować? np. chcę wykorzystać tą nazwę okręgu i przypisać ją do jakiejś osoby - formularz imię nazwisko nazwa okręgu i te dane wysłać do tabeli człowiek w której będzie pole id, imię, nazwisko i nazwa okręgu
Proszę o pomoc bo jest początkujący a jest mi to niezbędne do dalszej pracy
Mchl
21.12.2009, 19:46:03
Na początek proponuję założyć własny wątek i dokładnie wyjaśnić o co Ci chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.