mam sobie tabelę:
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `mydb`.`invoiceItems` ( `id` INT(11) NOT NULL , `idInvoice` INT(11) NOT NULL , `name` CHAR(200) NOT NULL , `jm` CHAR(10) NOT NULL DEFAULT 'godz' , `pkwiu` CHAR(20) NULL , `count` TINYINT(3) NOT NULL DEFAULT 1 COMMENT 'ilość' , `priceNetto` FLOAT NOT NULL DEFAULT 0.00 COMMENT 'cena netto' , `amountNetto` FLOAT NOT NULL DEFAULT 0.00 COMMENT 'kwota netto' , `rateVat` TINYINT(2) NOT NULL DEFAULT 22 COMMENT 'stawka vat' , `priceVat` FLOAT NOT NULL DEFAULT 0.00 COMMENT 'kwota vat' , `priceBrutto` FLOAT NOT NULL DEFAULT 0.00 , PRIMARY KEY (`id`, `idInvoice`) , INDEX `fk_invoiceItems_invoices1` (`idInvoice` ASC) , CONSTRAINT `fk_invoiceItems_invoices1` FOREIGN KEY (`idInvoice` ) REFERENCES `mydb`.`invoices` (`id` ) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION) ENGINE = InnoDB DEFAULT CHARACTER SET = utf8 COLLATE = utf8_general_ci
mój problem polega na stworzeniu triggera, który by wykonywał i automatycznie aktualizował pola: amountNetto , priceVat, priceBrutto po zrobieniu wcześniej inserta do tej tabeli. Chodzi o proste działania matematyczne.
Czy mógłby mi ktoś napisać jak powinien wyglądać taki trigger? Bo nie ukrywam że dopiero poznaje triggery i procedury i z przykłądów znalezionych w necie nie potrafię tego sklecić.
Pozdrawiam