Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy to jest jeszcze relacja?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
die
Witam potrzebuje pilnej pomocy.
Aktualnie kończę pisać pracę inżynierską i bardzo mocno zastanawia mnie jedna rzecz.
A mianowicie, baza danych posiada tabele typu MyISAM, z tego co mi wiadomo tabele tego typu nie obsługują kluczy obcych tak więc przykładowo jeśli mam dwie tabele
Pacjent (id_pacjenta, imie, nazwisko)
Zabiegi (id_zabiegu, opis, id_pacjenta), i przesyłanie danej id_pacjenta z tabeli pacjent do id_pacjenta z tabeli zabiegi, jest realizowane po stronie php, to czy to nadal jest relacja i mogę ją nazywać jeden do wielu?
Czy relacją możemy nazwać jedynie takie które są stworzone między tabelami w których mam konkretnie wyszczególniony primary key i foreign key czy również w moim przypadku?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

wiewiorek
Chodzi ci chyba o związki pomiędzy tabelami a nie relacje. Relacje to tabele. Często potocznie i NIEPOPRAWNIE mówi się na związki relacje. To określenie 'relacje' jako zwiazki wymyślił Microsoft tongue.gif.
Trzeba było użyć InnoDB a nie MyISAM, ale skoro już to zrobiłeś i odpowiadając na Twoje pytanie - to tak możesz smile.gif
die
A na MyISAM można wogóle tworzyć związki między tabelami czy tylko na InnoDB?
wiewiorek
Na MyISAM nie można. Miedzy innymi dlatego zaleca się używanie InnoDB.
die
Super. Dzięki za odpowiedź, tego mi było trzeba
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.