Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki dla usera w /web a dostęp powyżej
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
krzysiek9394
Witam. Mam taką strukturę katalogów:
Kod
/application - pliki systemowe
/web - pliki widoczne dla użytkownika (php, css, jpg, png itd.)

W .htaccess ustawiłem:
Kod
RewriteEngine On
RewriteRule ^([^/]*)$ web/$1

żeby przekierowało wszystkie żądania do folderu web (i tak się dzieje). Jednak gdy w przeglądarce wpisze : localhost/application to wyrzuca mi zawartość katalogu application. Jak zrobić żeby z poziomu przeglądarki był dostęp tylko do zawartości folderu web?
erix
Ja stosuję coś takiego:
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. RewriteRule ^(.*)$ public_html/$1 [QSA]

I działa bez zarzutu.
krzysiek9394
przy takim czymś wywala błąd 500 xX
erix
Pokaż swój cały htaccess.

Nie ma prawa wywalać błedu, bo raz - na kilku różnych serwerach działa poprawnie, dwa - wiele frameworków korzysta z tej metody wydzielania katalogu publicznego.
krzysiek9394
zawartość .htaccess:
  1. RewriteEngine On
  2. RewriteRule ^(.*)$ web/$1 [QSA]
erix
Pustą linię na końcu masz? Czasami to jest powodem problemów. edit: jej brak

Jeśli mimo to jest tak samo - zagadaj do administratora, gdyż regułki wyglądają na poprawne.
krzysiek9394
nie ma tam pustej linii xX sprawdzałem na cba.pl i na WAMP'ie w domu edit: dodałem pustą linię i żadnych efektów
edit2: zauważyłem że po zmienieniu .htaccess na ten z początku wątku wyrzuca mi błąd 404 xX
Theqos
Zawsze możesz w application dać .htaccess z Deny from all
krzysiek9394
ale wtedy po wejściu do application wyrzuci im 403 a im mniej zwykły user wie o strukturze tym lepiej
edit: ten plik z pierwszego posta działa (trzeba było dać /web/$1), jednak po wpisaniu strona.pl/application wciąż wyrzuca folder application
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.