Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przetrzymywanie informacji o użykownikach.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deirathe
Czy dobrym pomysłem byłoby wydzielić użytkowników i infomarcje o użytkownikach nie do bazy danych a do struktury katalogów z plikami xml?
Powiedzmy że wiem że w aplikacji nie będzie więcej niż 10 użytkowników z czego i tak każdy potrzebuje mieć katalog gdzie będzie mógł przechowywać własne pliki.
Tworzę głowy katalog nazywam go /Users i teraz mam np użytkownika: dawid@localhost.pl no to w katalogu /Users tworzę katalog dawid@localhost.pl a w nim plik meta.xml, który będzie mówił do jakiej grupy użytkowników on przynależy i będzie przechowywać zakodowane hasło i inne informacje. Dodatkowo w kaalogu użytkownika byłyby foldery jak docs media itd... gdzie dany użytkownik mógłby sobie wgrywać pliki.
Logowanie polegałoby na tym że użytkownik wpisuję nazwę i hasło, a moduł odpowiedzialny za logowanie sprawdza czy istnieje katalog a później zagląda do pliku meta.xml i sprawdza hasło, jeżeli katalog ne istnieje to wiadomo użytkownika nie ma.

Pomysł z katalogiem pojawił się stąd że tak naprawdę zapytanie o użytkownika powstaje tylko raz przy logowaniu a później przez całą sesje dane o nazwie użytkownika i grupie trzymane są w sesji więc poco zaśmiecać bazę?

Co o tym myślicie?
krowal
Imo. chyba lepiej trzymać je jednak w bazie a katalogi nazywać np. user_xxx gdzie xxx to jego id. Za trzymaniem danych w bazie przemawia jedna bardzo ważna rzecz - relacje między rekordami smile.gif Wyobraź sobie jakbyś miał napisać zapytanie wybierające artykuły użytkowników którzy zarejestrowali się nie wcześniej niż 3 miesiące temu, joinował byś wtedy do listy plików ? winksmiley.jpg
deirathe
O popatrz o tym nie pomyślałem :/ rzeczywiście tu masz rację, widocznie skupiłem się na złych elementach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.