Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] Akcja na kilku elementach na raz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wolfie
Witam

Powiedzmy ze wyswietlam za pomoca foreach obiekty ktore dostaje z jakiejstam funkcji, no i teraz na tych obiektach chcialbym wykonac jakies dzialanie, czyli umieszczam obok kazdego wyswietlonego obiektu powiedzmy checkbox, a na dole strony akcje w postaci przycisku np : "usun", "zapisz".... czy jakakolwiek inna.

Teraz moje pytanie, czy uzywac do tego html ? czy moze lepiej javascript lub jquery ?
A drugie pytanie, to jakie nazwy nadac tym chceckboxom i jak pozniej przekazywac parametr do skryptu php ze akurat te a nie inne checkboxy zostaly zaznaczone ?
nospor
Cytat
Teraz moje pytanie, czy uzywac do tego html
tak
wookieb
  1. <input type="checkbox" name="object[id_obiektu]" value="1" />

@Down Faktycznie masz rację smile.gif
nospor
@wookieb lepsze jest tak:
  1. <input type="checkbox" name="object[]" value="id_obiektu" />

choc w sumie wyjdzie na to samo (troche inna obsluga tego po stronie php)winksmiley.jpg
Wolfie
W sumie to sie chyba troche zle wyrazilem, bo to nie sa w sumie osobne obiekty, tylko elementy zwracane przez funkcje :

1. public function header($mId, $param = '' ) {
  2. $eHeader = imap_header($this->_connection, $mId);
  3. if($param) {
  4. return $eHeader->$param;
  5. }
  6. return $eHeader;
  7. }

Czyli sa to poprostu naglowki maili, no ale ze z kazdego naglowka da sie wyciagnac Id wiadomosci , to rozumiem ze poprostu mam przekazac do parametru value to dane id.....

Czyli powinno wygladac to tak mniej wiecej ?

1. <input type="checkbox" name="object[]" value="$mailbox->Id($i)" />

czy w ten sposob mozna wywolywac funkcje php wewnatrz tagu html ?
nospor
Cytat
czy w ten sposob mozna wywolywac funkcje php wewnatrz tagu html
kurcze... tyle czasu jestes na forum i juz do jasnej ciasnej podstawy z php moglbys miec...
Wolfie
No cos mi swita, ale juz od pol roku zadnego formularza nie zrobilem, dlatego wole sie upewnic winksmiley.jpg
drake88
Moim zdaniem tak powinno to wyglądać, spróbuj tak zrobić. ^^
nospor
@up w takiej formie to albo dostanie parse errory albo nie wstawi mu sie zmienna

@wolfie
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php
http://pl.php.net/manual/pl/language.operators.string.php
i naprawde juz ty moglbys darowac sobie takie pytania a juz na pewno bez wczesniejszego sprobowania tego.
Wolfie
no nie no, wyobrazam to sobie tak :

value="echo $mailbox->id($i)"

zaraz bede testowal...

smile.gif
nospor
to sobie nie wyobrazaj tylko przeczytaj DOKLADNIE linki co ci podalem.

ps: od kiedy to html interpretuje kod php?
Wolfie
Ok, przeczytam, ale ja chce to wstawic w plik z rozszerzeniem php.....poza tym narazie bede to testowal wewnatrz pliku w ktorym mam napisana klase odpowiedzialna za zwracanie tych wartosci, pozniej dopiero planuje to przeniesc do osobnego pliku, zrobic odpowiednie widoki, ale to dopiero pozniej , tez mam zamiar w tej sprawie na forum napisac bo z widokami tez nie mialem zbyt wiele do czynienia, ostatnio tylko przerabialem ksiazki na temat php i nie bylo tam nic interesujacego na temat modulowosci czy chociazby MVC......wszystko co do tej pory robilem zwracalo surowe dane wiec mam jeszcze troche wiedzy do nadrobienia.....
nospor
Cytat
ale ja chce to wstawic w plik z rozszerzeniem php.
no i co z tego?
DAles taki kod:
value="echo $mailbox->id($i)" czyli ewidetnie robisz php w html...
co innego taki kod:
echo 'value="'.$mailbox->id($i).'"';
albo taki:
value="<?php echo $mailbox->id($i) ?>"
smile.gif
Wolfie
No tak. ale przeciez ja to wszystko, cala klase i wywolanie klasy , funkcji oraz tych checkboxow mam wewnatrz znacznikow <?php ... ?>, no wiec po co mam w ten sposob wywolywac <?php echo $zmienna ?>, narazie czytam to co mi podeslalem, w razie jakis niejasnosci albo jak cos by mi nie wychodzilo jeszcze sie odezwe smile.gif
nospor
Cytat
no wiec po co mam w ten sposob wywolywac <?php echo $zmienna ?>
no przeciez to byl tylko przyklad dostosowany do bardzo blednego kodu ktory ty podales. Przyklad ten miales zastosowac gdybys byl w kodzie html .Innym przykladem byl tez podany jako pierwszy ten kod:
echo 'value="'.$mailbox->id($i).'"';
masz go zastosowac gdy jestes w php.
Fifi209
Bo nie zrobisz czegoś takiego:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4. <html>
  5. <body>
  6.  
  7. echo $value;
  8.  
  9. </body>
  10.  
  11. ?>

Ile Ty masz lat? Tyle postów, i dalej podstaw nie znasz.
Wolfie
wstydnis.gif Ok, sorry Panowie, nastepnym razem prztestuje zanim zabiore glos zeby nie marnowac Waszego czasu, tylko spokojnie, obiecuje poprawe....

Zrobilem tak :

1. echo '<form action="test.php" method="post">';
  2. for($i = 1; $i <= $info->Nmsgs; $i++) {
  3. if($mailbox->subject($i) === null){
  4. echo '<input type="checkbox" name="naglowek" value="'.$mailbox->id($i).'">';
  5. echo ($mailbox->id($i));
  6. echo "Subject: brak tematu".' From: '.print_r($mailbox->from($i)).'<br>';
  7. } else {
  8. //echo $head = $mailbox->subject($i).'<br/>';
  9. echo '<input type="checkbox" name="naglowek" value="'.$mailbox->id($i).'">';
  10. echo ($mailbox->id($i));
  11. echo 'Subject: '.str_replace($search_arr, $replace_arr,$mailbox->subject($i)).' From: '.print_r(str_replace($search_arr, $replace_arr,$mailbox->from($i))).'<br/>';
  12. }
  13. }
  14. echo '<input type="submit" value="Submit" />';
  15. echo '</form>';

a tutaj plik ktory odbiera dane :

1. $tab[] = $_POST['naglowek'];
  2.  
  3. print_r($tab);

No i pojawilo sie kilka dziwnych bledow

-po pierwsze przycisk submit wogole nie ma napisu i jest bardzo cienki
-po drugie tablica $tab zawiera tylko jedna wartosc, mionowicie ostatni zaznaczony element
nospor
czytaj prosze dokladnie co ci piszemy...

nie: name="naglowek"
a: name="naglowek[]"

ps: nie:$tab[] = $_POST['naglowek'];
a:$tab = $_POST['naglowek'];
Wolfie
No super teraz ladnie prazy!

Co moze byc nie tak z tym przyciskiem submit ze taki plaski bez napisu ?
Fifi209
Cytat(Wolfie @ 27.08.2009, 14:36:28 ) *
Co moze byc nie tak z tym przyciskiem submit ze taki plaski bez napisu ?

Pewnie style... ?
Wolfie
Nie, nie mam wogole styli.....zauwazylem ze gdy wyswietlam wiecej niz 210 elementow to submit przeksztalca sie w plaski guzik bez napisu.....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.