Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatycznie kolorowany obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
_kama
Witam,
poradzcie czy da sie zrobic cos takiego stylem. Oczywiscie wazne zeby ok dzialalo we wszystkich przegladarkach.

Mam malutka ikonke - jednokolorowego (obecnie czarnego) gifa z przezroczystoscia. Czy mozna zmienic kolor tego obrazka stylem? (rozumeim, ze nie da sie tego wcisnac w plik .css ale chociaz tak, zeby zarzadzac stylem w htmlu. Myslalam cos o wykorzystaniu nakladaniu wastw, przezroczystosci itp. Poradzcie prosze. Dzieki.
kamil4u
Chodzi Ci o operacje na obrazku za pomocą CSS? To się nie da, aczkolwiek możesz do tego wykorzystać jakiś język serwerowy np. PHP i bibliotekę GD(+ew. AJAX)
Daiquiri
Style "importują" obrazki, więc nie do końca rozumiem jak chcesz zmieniać kolor tego obrazka poprzez css. Nie wiem też w jaki sposób chcesz zmieniać ten kolor - po najechaniu, po kliknięciu a może przy zupełnie innej akcji? Jeżeli chcesz po prostu mieć np. 2 szaty kolorystyczne strony - możesz operować na dwóch CSS - może warto zerknąć tutaj?
_kama
No wiec dokladnie to wyglada to tak, ze ten html wykorzystywany jest w stronie generowanej przez jquery. Mam ogromna liczbe rekordow - kazdemu z nich przypisany jest m.in. pewien kod koloru - tego wlasnie koloru powinien byc ten miniobrazek. Nie ma szans na kilka cssow bo musialoby ich byc kilkaset - nawet nmie znam z gory tych kolorow - to idzie z bazy winksmiley.jpg Jest jakis sposob zeby styl wykorzystywal ten kod koloru i zgodnie z tym "kolorowal" obrazek? Wiem, ze realnie obrazek nie zmieni koloru ale moze mozna "nalozyc" na niego jakiegos diva w zadanym kolorze z pewna przezroczystoscia i dla oka bedzie sie wydawalo ze obrazek (w sumie jest to maly krzyzyk) zmienil kolor
Daiquiri
Coś na kształt CSS3 Opacity?
ayeo
Witam!

Jeśli to jest tylko jeden kolor to w sumie stwórz sobie kwadrat i wytnij z niego to co teraz masz czarne. Ustaw tło na dany kolor + ten obrazek i gotowe biggrin.gif W sensie zrób sobie taką maskę.

Jeśli nie, to zrób sobie skrypt w php, który zmienia kolor czarny w obrazku bazowym na jakikolwiek inny (przekazany parametrem). Obrazka nie wstawiaj stylem tylko zwyczajnie jako obrazek. Opracuj jakąś konwencje nazewnictwa. Na przykład image_FFFFF.png - gdzie FFFFFF to kod koloru. Za pomocą mod_rewrite ustaw takie zasady, że jeśli w katalogu nie ma obrazka o danym kolorze to robi rewrite na createNewColor.php?FFFFFF. Skrypt tworzy nowy kolor i go zapisuje więc dany kolor tworzony jest tylko raz.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.