Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: różnica $_GET a wykorzystanie $_SERVER['PATH_INFO']
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomek_swat
witam,
próbuję wykorzystać funkcję obrabiającą zmienną $_SERVER['PATH_INFO'] by uniknąć brzydkich url pochodzących ze
zmiennej $_GET lecz pojawia się pewien problem, gdy użyję PATH_INFO i na jego podstawie tworze linki przestają być prawidłowe ścieżki do takich plików jak np. arkusze css podczas gdy zastępuję tę metodę getem wszystko działa?
pzdr
MajareQ
Dlaczego nie skorzystasz z biblioteki cURL albo mod_rewrite?
erix
~MajareQ ten sposób wyklucza używanie routerów; popatrz, jak są skonstruowane najpopularniejsze frameworki. winksmiley.jpg

Cytat
i na jego podstawie tworze linki przestają być prawidłowe ścieżki do takich plików jak np. arkusze css podczas gdy zastępuję tę metodę getem wszystko działa?

Bo przepuszczasz do skryptu URL nawet, jeśli plik istnieje. Poszukaj o RewriteCond. Poza tym - używaj ścieżek bezwzględnych.
MajareQ
Cytat(erix @ 21.04.2009, 15:56:23 ) *
~MajareQ ten sposób wyklucza używanie routerów; popatrz, jak są skonstruowane najpopularniejsze frameworki. winksmiley.jpg

Kohana i CodeIgniter korzystają mod_rewrite ;p W reszcie frameworków nie zwracałem uwagi na to ;p
megawebmaster
Nie używając mod_rewrite korzystam z usług $_SERVER['PATH_INFO'] i nie mam problemów z obrazkami... Tylko dołożyłem <base href="" /> do szablonu i tyle. Nic mi nie obcina, a prawidłowe ścieżki do plików można obrobić przez file_exists.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.