A wiec do rzeczy.
Mam nastepujaca strukture bazy:
Mam tabele dokumenty gdzie podczas wprowadzania nowego rekordu podaje sie slowa kluczowe dla dokumentu. Stworzylem tabele slowa oraz tabele laczeniowa dokumenty_slowa. Stworzylem relacje do tych tabel jak je tworzylem (tak mi sie przynajmniej wydawaje). Oto te tabele
CREATE TABLE `dokumenty` ( `Id_dokumenty` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `Rodzaj` varchar(50) collate utf8_polish_ci NOT NULL, `Tytul` varchar(100) collate utf8_polish_ci NOT NULL, `Rok_wydania` date NOT NULL, `Slowo_klucz` varchar(50) collate utf8_polish_ci NOT NULL, `Data_dodania` date NOT NULL, `Nick` varchar(50) collate utf8_polish_ci NOT NULL, PRIMARY KEY (`Id_dokumenty`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
CREATE TABLE `slowa` ( `Id_slowa` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `slowo` varchar(200) collate latin1_general_ci DEFAULT NULL, PRIMARY KEY (`Id_slowa`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_general_ci;
CREATE TABLE `dokumenty_slowa` ( `Id_dokumenty` int(11) NOT NULL, `Id_slowa` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY (`Id_slowa`), KEY `Id_dokumenty` (`Id_dokumenty`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_general_ci;
Dodaaje wpisy do bazy po przez skrypt:
<?php mysql_query("INSERT INTO dokumenty (id_dokumenty, rodzaj, tytul, rok_wydania, slowo_klucz, data_dodania, Nick) VALUES('','$rodzaj', '$tytul_nowe', '$rok-$miesiac-$dzien', '$slowo_klucz_nowe', '$data', '$login');") or die(mysql_error()); mysql_query("INSERT INTO slowa (Id_slowa, slowo) VALUES ('', '$rozbite[$i]');") or die(mysql_error()); } ?>
I moje pytanie jak to zrobic aby dodaly mi sie teraz do tableli laczeniowej wpadly jedno id_dokumentu oraz kilka id_slowa