Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Kolorowanie" obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Flapper
Ktoś może orientuje się jak zrobić coś takiego, żeby po kliknięciu myszą obrazek jak gdyby zaniebieszczał się? : P Chodzi mi dokładnie o taki efekt jak ikonki w Windowsie, takie podświetlenie na niebiesko. Można zrobić osobny obrazek w fotoszopie, ale tak potrafię i nie satysfakcjonuje mnie to.
Obrazki są w formacie .ico lub .png.
Spawnm
jak patrzę na windowsa to chyba są to obrazki bez tła i zmienasz tylko tło ,
czyli w css :hover .
Flapper
Nie wiem jakiego Windowsa używasz(3.11? biggrin.gif), ale u mnie wygląda to tak:

I to właśnie tło jest bez zmian a obrazek zabarwia się na niebiesko.
Spawnm
aaa a ja patrzyłem w menu start tongue.gif
to obrazki dawaj jako tło diva , w divie dawaj diva 2 z tłem niebieskim i zmieniaj opacity startowo jest niewidoczny , po najechaniu opacity: 0.5 .
Flapper
Właśnie takie rozwiązanie mam aktualnie ale chciałbym żeby to było zautomatyzowane.
Czyli w opcji pliku daję taką ikonkę i on już wszystko sam robi.
Może jest jakaś biblioteka która może zrobić taki obrazek zrobić automatycznie?
EDIT: Chyba da się to zrobić w GD library, ale niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać bo nigdy z tego nie korzystałem, na razie studiuję manuala.
Kshyhoo
A nie możesz nałożyć na ten obrazek półprzezroczystego gifa po najechaniu myszką?
Flapper
Nie mogę bo ikonki nie mają z góry określonego kształtu. tzn. ten gif nałoży się też na tło za ikoną.
erix
Cytat
Można zrobić osobny obrazek w fotoszopie, ale tak potrafię i nie satysfakcjonuje mnie to.

W JS raczej nie przejdzie.

Cytat
EDIT: Chyba da się to zrobić w GD library, ale niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać bo nigdy z tego nie korzystałem, na razie studiuję manuala.

No to raczej prosto by poszło; robisz mapę pikseli innego koloru niż tło - to będzie wówczas maska i potem wg jej punktów nakładasz kolor z alfą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.