Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL/Stronicowanie/sortowanie] Sortowanie porcji wyników
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
juzwa
jak wiadomo zapytanie SELECT najpierw pobiera dane, potem ewentualnie je sortuje, grupuje, potem jeśli jest LIMIT wybiera tylko dane z zakresu

mój problem polega na tym, żeby trochę zmienić kolejność tak aby sortowanie było na danych pochodzących z jakiegoś zakresu

otóż mam listę próbek, które pobierane są ze strony w określonej kolejności jest stronicowanie wyników itp itd, mozna sobie wybrać ile chce się mieć wierszy na stronie itp itd no i mozna posortować po nazwie kolumny - tyle że to dotyczy wszystkich danych z tabeli a nie tego wycinka - ja wiem, że to można zrobić (może i efektywniej) za pomocą JS, ale tak mnie zastanowiło, czy da się to zrobić zapytaniem SQL.

Jak do tej pory nie znalazłem czegoś takiego i nie wiem czy się da takie coś skonstruować, tak bardziej z ciekawości pytam

chodzi mi o to, że jeśli na stronie drugiej będzie miał zawsze ktoś próbki np

DD - 12
DE - 33
DF - 31
DG - 2

to jak sobie posortuje po jakiejś właściwości próbek to zawsze będzie na tej stronie ten sam zestaw próbek

tak na logikę wymagałoby to jakiegoś podwójnego sortowania - jednego dla całego zbioru (aby zawsze był w takiej samej kolejności pokazywany), drugiego dla porcji danych, ale nic na ten temat nie znalazłem na ten temat.

Ogólnie zaznaczyłem że to MySQL, bo to juz jest na MySQL-u, ale jak coś takiego będzie dostępne gdzie indziej np w PostgreSQL-u lub w Oraclu (czy MSSQL) to chętnie się zapoznam z mechanizmem - jeśli w ogóle takowy istnieje
nospor
robisz to na podzapytaniach.
twoje glowne zapytanie ma stac sie podzapytaniem.
a glowne zapytanie bedzie pobierac dane z tego podzapytania i je sortowac - w ten sposob bedzie dzialal na danym wycinku danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.