Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop + zewnętrzny monitor
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
phpion
Witam,
do swojego laptopa (HP 510 z kartą graficzną Intel GMA 910) podłączyłem monitor zewnętrzny Samsung Syncmaster 223BW z wykorzystaniem kabla analogowego. Ściągnąłem sterownik ze strony Samsunga i go zainstalowałem. Niby wszystko jest ok ale mam problem z poprawnym wyświetlaniem grafiki na tym monitorze. Czcionki są lekko rozmazane, a wokół ikonk (np. na pulpicie) są widoczne takie jakby smugi. Nie bardzo wiem co mogę z tym zrobić, brakuje mi już koncpecji jak sprawić aby dało się normalnie pracować. Rozdzielczość jest poprawna (1680x1050).

Poniżej zamieszczam screenshot ikonki kosza - nie wiem czy u Was będzie również widać * tak jak u mnie (niewyraźna czcionka, smuga po prawej stronie):
http://images24.fotosik.pl/280/6cb037902a6edb1c.png

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu,
pion

PS: System to Windows XP HE.

* Sprawdziłem obrazek na lapku - wszystko wygląda normalnie...
AxZx
chyba nie bedzie normalnie ostro.
LCD sa przeznaczone do cyfrowego sygnaly. jak podajesz sygnal analogowy to jest taki wlasnie efekt.
jak masz mozliwosc podlacz przez DVI.
phpion
W laptopie nie mam DVI :/
michalkjp
@AxZx

Mam LCD podpięty przez DSUB i wszystko jest ok – również na innych konfiguracjach nie widziałem problemu z LCD i DSUB.

Phpion, u mnie też obrazek wygląda normalnie. Nie dziwi mnie to, bo robisz zrzut ekranu tego co jest w pamięci a nie tego co jest wyświetlane na panelu. O ile dobrze pamiętam, to do Samsungów Syncmaster dodawana jest płytka ze sterownikami i jakimś programem do kalibracji, zainstaluj i spróbuj skalibrować panel w programie lub OSD – w LG mam dwie fajne opcje "tracking clock" i "tracking phase" dzięki nim można pozbyć się takiego dziwnego "rozmycia".
sztosz
Kwestia rozdzielczości. LCD tylko w natywnej wszystko ostro pokazują.
AxZx
Cytat(michalkjp @ 29.09.2008, 23:25:21 ) *
@AxZx

Mam LCD podpięty przez DSUB i wszystko jest ok – również na innych konfiguracjach nie widziałem problemu z LCD i DSUB.

Phpion, u mnie też obrazek wygląda normalnie. Nie dziwi mnie to, bo robisz zrzut ekranu tego co jest w pamięci a nie tego co jest wyświetlane na panelu. O ile dobrze pamiętam, to do Samsungów Syncmaster dodawana jest płytka ze sterownikami i jakimś programem do kalibracji, zainstaluj i spróbuj skalibrować panel w programie lub OSD – w LG mam dwie fajne opcje "tracking clock" i "tracking phase" dzięki nim można pozbyć się takiego dziwnego "rozmycia".

a miales okazje postawic okbk drugi monitor podlaczony przez DVI?
webdice
Ja mam w domu również 22'' monitor (1680x1050) i wyświetla się wszystko dobrze wtedy, gdy obraz jest wysyłany tylko na zewnętrzny monitor (matryca w laptopie się wyłącza).

P.S. Co do screen'a przypomina mi się pewna sytuacja winksmiley.jpg.

Cytat
- Ale mam brudny monitor.
- Pokaż screen'a.
athabus
Miałem kiedyś dokładnie te same objawy jak podłączyłem stacjonarny komputer do lcd. Problem leżał tak jak ktoś wspomniał w podłączeniu dsub. Wtedy poczytałem trochę i wnioski były mniej więcej takie:
- złej jakości kabel dsub (podobno te dawane z monitorem często dają takie objawy)
- złej jakości wyjście dsub na karcie (często widoczne gdy karta ma dwa wyjścia, to dsub jest zazwyczaj "przeciętny")

U mnie pomogło dopiero zmienienie karty (miałem taką bez dvi). Eksperymentowałem z różnymi konfiguracjami ale tylko przez dvi jakość obrazu była dobra.

Jeśli masz możliwość to sprawdź współpracę z innymi monitorami lcd. Jeśli masz taniego laptopa to wina może leżeć również w nim samym i kiepskim wyjściu dsub. LCD chyba są na to dość czułe.
michalkjp
Cytat(AxZx @ 30.09.2008, 10:34:00 ) *

Coś mi się wydaje, że chcesz na siłę wytłumaczyć niską jakość panelu (jakieś wady wrodzone lcd?) tym, że był podłączony przez DSUB. DVI i DSUB są używane do transmisji danych i tak naprawdę, mają bardzo małe znaczenie – szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że świat kolorów jest analogowy.

Różnica pomiędzy DBUS a DVI jest taka, że przy nowoczesnych komputerach, cyfrowy obraz z karty graficznej jest najpierw zmieniany na analogowy (przez układ D\A) a następnie z powrotem na cyfrowy (przez układ A\D), żeby następnie zostać wyświetlonym na panelu w postaci analogowej (no chyba, że Tobie wyświetla cyfry na panelu). W domu mam panel podpięty przez DSUB (z prozaicznej przyczyny – DVI potrzebowałem gdzie indziej) i obraz jest tak samo wysokiej jakości jak transmitowany przez DVI.

Różnica pomiędzy DBUS a DVI, dla fanów DVI jest taka, jak różnica pomiędzy zwykłym kablem do głośników a kablem za 50 000$, dla audiofilów. (Na szczęście różnica ceny pomiędzy kablem DSUB a DVI nie jest taka duża. A gdzie się podziali fani monitorów podłączanych 5-cioma kablami BNC?)

Cytat(athabus @ 30.09.2008, 10:59:34 ) *
Miałem kiedyś dokładnie te same objawy jak podłączyłem stacjonarny komputer do lcd. Problem leżał tak jak ktoś wspomniał w podłączeniu dsub. Wtedy poczytałem trochę i wnioski były mniej więcej takie:
- złej jakości kabel dsub (podobno te dawane z monitorem często dają takie objawy)
- złej jakości wyjście dsub na karcie (często widoczne gdy karta ma dwa wyjścia, to dsub jest zazwyczaj "przeciętny")

U mnie pomogło dopiero zmienienie karty (miałem taką bez dvi). Eksperymentowałem z różnymi konfiguracjami ale tylko przez dvi jakość obrazu była dobra.

Jeśli masz możliwość to sprawdź współpracę z innymi monitorami lcd. Jeśli masz taniego laptopa to wina może leżeć również w nim samym i kiepskim wyjściu dsub. LCD chyba są na to dość czułe.

Chyba używacie jakichś naprawdę tanich rozwiązań. Przez ostatnich pięć lat miałem w domu trzy panele LCD (Belinea, LG, Benq), każdy podłączony przez DSUB i żadnych problemów. Panele podłączone pod różne karty graficzne – od wmontowanej na płytę Intel 900 cośtam, przez GeForce 4, 5, 7 – i żadnych problemów. Od znajomych też nic nie słyszałem na ten temat. Chyba mam jakieś cholerne szczęście do sprzętu...
phpion
Cytat(sztosz @ 30.09.2008, 09:47:38 ) *
Kwestia rozdzielczości. LCD tylko w natywnej wszystko ostro pokazują.

Chyba nie do końca. Ustawiłem na monitorze jego natywną rozdzielczość (1680x1050) ale za Chiny nie mogę poprawić jakości wyświetlanego obrazu.

Cytat(AxZx @ 30.09.2008, 10:34:00 ) *

Nie mam DVI w lapku. Dokładnie ten monitor pracował wcześniej przy komputerze stacjonarnym podłączony do DVI i wszystko było ok.

Cytat(webdice @ 30.09.2008, 10:50:31 ) *
Ja mam w domu również 22'' monitor (1680x1050) i wyświetla się wszystko dobrze wtedy, gdy obraz jest wysyłany tylko na zewnętrzny monitor (matryca w laptopie się wyłącza).

Próbowałem i w ten sposób - również bez efektu. W zasadzie to chodzi dokładnie o taką pracę: matryca laptopa zgaszona, działa tylko monitor zewnętrzny.

Cytat(webdice @ 30.09.2008, 10:50:31 ) *
P.S. Co do screen'a przypomina mi się pewna sytuacja winksmiley.jpg.
- Ale mam brudny monitor.
- Pokaż screen'a.

Hehe, bardzo śmieszne tongue.gif wiem, że się lekko ośmieszyłem ale olac to haha.gif

Cytat(athabus @ 30.09.2008, 10:59:34 ) *

Laptop to faktycznie seria budżetowa (1,5 roku temu kosztował ok. 2200 zł) możliwe więc, że tu jest "pies pogrzebany". Kabel również nie był jakiś super: Hama za 20 zł. Dziś będe miał jeszcze kabel z filtrem - może to coś pomoże...
athabus
@michalkjp ogólnie masz rację, tyle tylko że kiepskiej jakości łączę dsub/kabel dsub może się ostro dać we znaki, czego doświadcza wiele osób. Także ogólnie teoria jest taka jak piszesz, ale podczas przesyłu analogowego łatwo o przekłamania - nie chodzi o kolory a o różnego rodzaju nieostrości i poświaty. U mnie różnica między dvi a dsub była ogromna.
phpion
Cytat(athabus @ 30.09.2008, 11:25:03 ) *
...nie chodzi o kolory a o różnego rodzaju nieostrości i poświaty...

Dokładnie takie objawy występują u mnie...
michalkjp
Co do kabli, to chyba muszą być naprawdę kiepskiej jakości (może chodzi o ten brak filtra), żeby obraz był nieostry. Ja nie używam highendowego sprzętu (uważam takie zakupy za wyrzucanie pieniędzy), ale naprawdę nigdy nie miałem problemu z konfiguracją DSUB+LCD.

Problem z laptopem może leżeć też po stronie niskiej częstotliwości RAMDAC karty graficznej. Wszystkie karty graficzne do komputerów stacjonarnych mają RAMDAC na poziomie 400+ MHz – co wystarcza do dobrego wyświetlania obrazu w wysokiej rozdzielczości na dwóch monitorach/panelach podłączonych przez DSUB. Jednak karty montowane w laptopach (z tego co znalazłem na Google) mają dość niski RAMDAC, bo producenci chyba wychodzą z założenia, że DSUB będzie używany w projektorach, które mają raczej niską rozdzielczość. Jeśli do karty jest podpięty panel LCD z laptopa (w rozdzielczości natywnej) + dodatkowy LCD w rozdzielczości natywnej, to RAMDAC może nie nadążać.

EDIT:

Co do RAMDAC dla kart Intela (za Wiki):

GMA 900+ RAMDAC 400 MHz

GMA 3100+ RAMDAC 350 MHz

GMA X3100+ RAMDAC 300 MHz

Jak widać z generacji na generacje częstotliwość spada...
phpion
W takim razie w moim przypadku jest to 400MHz (Intel GMA 915). Czy mam rozumieć, że jednak teoretycznie nie powinno być problemów?
michalkjp
Cytat(phpion @ 30.09.2008, 12:06:37 ) *
W takim razie w moim przypadku jest to 400MHz (Intel GMA 915). Czy mam rozumieć, że jednak teoretycznie nie powinno być problemów?

Jeśli chodzi o RAMDAC, to raczej nie. Może chodzi o filtr na kablu – u mnie są dwa, ale nie bardzo wiem, co tak naprawdę filtrują. (DOMYSŁ Pewnie jest jakiś określony normami zakres sygnałów i jeden z filtrów jest górnoprzepustowy a drugi dolnoprzepustowy, a wszystko co jest poza tym zakresem, to zakłócenia wpływające na jakość obrazu. Więc może filtr na kablu w niesprzyjających warunkach ma duże znaczenie? DOMYSŁ)
AxZx
zrobilem porownanie

LCD: Eizo L568
karta graficzna (DVI): GF 8600GT, przewod DVI (od producenta)
karta graficzna (DSUB): Intel GMA X3100 zintegr., gruby przewod analogowy z dwoma filtrami (od producenta)

http://axzx.pl/porownanie-lcd-dsub.jpg
(1,7MB)

zeby nie bylo nie jasnosci: po prawej zdjecie obrazu przeslanego z laptopa przewodem analogowym, po lewej cyfrowym.
zdjecia wykonane przy takich samych ustawieniach.
chyba widac roznice?
michalkjp
Cytat(AxZx @ 30.09.2008, 16:34:35 ) *
chyba widac roznice?

Oczywiście – na pierwszy rzut oka.

Chciałem koledze zrobić fotkę, jak ten obrazek wygląda na moim LCD, ale niestety mój Canon chyba delikatnie zniekształca geometrię (albo nie mam wystarczającej wprawy w robieniu zdjęć). W każdym bądź razie, stawiam na to, że te zniekształcenia u kolegi są spowodowane niskiej jakości kartą graficzną lub złą kalibracją a nie tym, że monitor jest wpięty przez DSUB czy kiepskim kablem. Karta z RAMDAC 300 MHz, może być trochę za słaba. Proponowałbym podpiąć monitor pod trochę starszego GeForce z DSUB'em.
l0ud
AxZx, wykonaj test jeszcze raz, ale w drugim przypadku podłączając monitor przez przejściówkę do tego GF, a nie do laptopa.
Tak się składa, że wczoraj próbowałem podłączyć swojego laptopa do monitora (Asus VW222U) o tej samej rozdzielczości jak autora tematu smile.gif Problem był identyczny, aczkolwiek mogę potwierdzić, że jest to wina laptopa, a nie kabla VGA. Z powodu starej karty graficznej w stacjonarnym komp. jakiś czas pracowałem na kablu VGA (tym samym!) i nie zauważyłem żadnych zniekształceń obrazu. Subiektywnie mogę stwierdzić, że nie zaobserwowałem żadnej różnicy po przejściu na złącze DVI (jest tak samo dobrze jak było, tylko nie muszę już czekać na dostrojenie się monitora). Natomiast po podłączeniu tego samego kabla do laptopa i osiągnięciu sterownikami natywnej rozdzielczości jest już bardzo źle: obraz jest nieostry i nawet faluje na białej powierzchni.
Stwierdziłem że po prostu laptop jest za słaby do obsłużenia takiego monitora i dałem sobie spokój winksmiley.jpg Pewnie dopiero podłączenie przez wyjście DVI ze swojej natury rozwiązałoby problem...
michalkjp
Cytat(l0ud @ 30.09.2008, 17:00:52 ) *
(jest tak samo dobrze jak było, tylko nie muszę już czekać na dostrojenie się monitora)

To jest niewątpliwa zaleta DVI – szybszy dostęp do VESA DDC winksmiley.jpg

BTW. Nie bronie DSUB, bo jestem jakimś maniakiem analogów, tylko dlatego, że nie lubię „audiofilskiej” miłości do różnej maści kabli wysokiej jakości. Pomiędzy dobrym kablem DSUB a DVI na dobrym panelu LCD i z dobrą kartą graficzną nie widać istotnych różnic gołym okiem – takie jest moje skromne stanowisko w tej sprawie.

Co do kart graficznych w laptopach, to wydaje mi się, że ten nieszczęsny RAMDAC może mieć w tym przypadku bardzo duże znaczenie. Już chyba w pierwszym modelu karty graficznej Matroksa z obsługą DualHead był podwójny 400 MHz RAMDAC. Od tego czasu ta wartość jest uważana za minimalną dla monitorów o wysokiej rozdzielczości. Jak do tej pory, chyba tylko w kartach Matroksa stosowany jest nagminnie podwójny RAMDAC.
phpion
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Widzę, że wyszła z tego niezla dyskusja.
Podłączyłem monitor innym kablem (grubszy i z filtrem) i różnica jakaś jest. Nie ma mianowicie smóg przy ikonach, natomiast czcionki nadal są rozmazane. Nie wszystkie litery ale niektóre (np. "r"). Pracować jako tako się da ale obawiam się, że przy dłuższej pracy będzie to męczące :/
kwiateusz
a z anty alisingiem sie bawiłeś? bo zazwyczaj dziwne efekty to jego sprawka smile.gif
phpion
Hmmm, a gdzie mogę takową opcję znaleźć? Przyznam, że nigdzie jej nie widziałem.

// Edit:
Idąc za Twoją sugestią poszukałem i znalazłem:
http://www.microsoft.com/typography/ClearTypePowerToy.mspx
Nie jest idealnie ale jest lepiej niż było.

Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś pomysły to proszę pisać smile.gif

// Edit2:
Jestem teraz po małym szpilu w Enemy Territory i wszystko tam wygląda cycuś-glancuś. Jedynie te windowsowskie czcionki są nie do końca wyraźne (i pisz tu teraz...).
michalkjp
Cytat(phpion @ 30.09.2008, 20:12:28 ) *
Gdyby jeszcze ktoś miał jakieś pomysły to proszę pisać smile.gif

Hmmm... przez przypadek zauważyłem taką małą niedogodność przy moim LCD – ustawiłem bardzo wysokie odświeżanie i nie dało się go dobrze skalibrować. Chyba normalnie powinno być 60 Hz na starszych panelach? Efekt był taki, że czcionki się trochę rozjechały – tu i ówdzie wyskoczyły dodatkowe piksele. Sprawdź jakie masz ustawione odświeżanie i spróbuj je zmniejszyć, zwiększyć. Może będzie lepiej.
phpion
Odświeżanie mam ustawione na 60 Hz - jest to jedyna możliwość do wyboru haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.