Cytat(AxZx @ 30.09.2008, 10:34:00 )

a miales okazje postawic okbk drugi monitor podlaczony przez DVI?
Coś mi się wydaje, że chcesz na siłę wytłumaczyć niską jakość panelu (jakieś wady wrodzone lcd?) tym, że był podłączony przez DSUB. DVI i DSUB są używane do transmisji danych i tak naprawdę, mają bardzo małe znaczenie – szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że świat kolorów jest analogowy.
Różnica pomiędzy DBUS a DVI jest taka, że przy nowoczesnych komputerach, cyfrowy obraz z karty graficznej jest najpierw zmieniany na analogowy (przez układ D\A) a następnie z powrotem na cyfrowy (przez układ A\D), żeby następnie zostać wyświetlonym na panelu w postaci analogowej (no chyba, że Tobie wyświetla cyfry na panelu). W domu mam panel podpięty przez DSUB (z prozaicznej przyczyny – DVI potrzebowałem gdzie indziej) i obraz jest tak samo wysokiej jakości jak transmitowany przez DVI.
Różnica pomiędzy DBUS a DVI, dla fanów DVI jest taka, jak różnica pomiędzy zwykłym kablem do głośników a kablem za 50 000$, dla audiofilów. (Na szczęście różnica ceny pomiędzy kablem DSUB a DVI nie jest taka duża. A gdzie się podziali fani monitorów podłączanych 5-cioma kablami BNC?)
Cytat(athabus @ 30.09.2008, 10:59:34 )

Miałem kiedyś dokładnie te same objawy jak podłączyłem stacjonarny komputer do lcd. Problem leżał tak jak ktoś wspomniał w podłączeniu dsub. Wtedy poczytałem trochę i wnioski były mniej więcej takie:
- złej jakości kabel dsub (podobno te dawane z monitorem często dają takie objawy)
- złej jakości wyjście dsub na karcie (często widoczne gdy karta ma dwa wyjścia, to dsub jest zazwyczaj "przeciętny")
U mnie pomogło dopiero zmienienie karty (miałem taką bez dvi). Eksperymentowałem z różnymi konfiguracjami ale tylko przez dvi jakość obrazu była dobra.
Jeśli masz możliwość to sprawdź współpracę z innymi monitorami lcd. Jeśli masz taniego laptopa to wina może leżeć również w nim samym i kiepskim wyjściu dsub. LCD chyba są na to dość czułe.
Chyba używacie jakichś naprawdę tanich rozwiązań. Przez ostatnich pięć lat miałem w domu trzy panele LCD (Belinea, LG, Benq), każdy podłączony przez DSUB i żadnych problemów. Panele podłączone pod różne karty graficzne – od wmontowanej na płytę Intel 900 cośtam, przez GeForce 4, 5, 7 – i żadnych problemów. Od znajomych też nic nie słyszałem na ten temat. Chyba mam jakieś cholerne szczęście do sprzętu...