Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: (php+mysql) kalendarz z zajętymi terminami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yoga
Witam.
Chciałbym zrobić coś takiego jak na tej stronie: http://www.wynajmijlimuzyne.pl/rezerwacje/ ale niestety nie wiem jak to ugryźć. Może mi ktoś coś podpowiedzieć od czego mam zacząć?

Dziękuję z góry
ErrorMessage
Najlepiej jak byś miał gotowy skrypt kalendarza oparty o MySQL. Wtedy byś utworzył sobie dodatkową tabelkę w MySQL np `wypożyczenia` i zapisywał byś w niej odpowiednie rekordy takie jak dzień wypożyczenia, kto wypożyczył na ile, jaki samochód etc ..... ale to jest tylko taki mój przykład.
yoga
Głównie chodzi mi o to żeby ludek widział które samochody są wolne w danym terminie a które zajęte.
ErrorMessage
Najlepiej było by stworzyć jeszcze jedna tabelkę ze statusem samochodów np id_samochodu || nazwa_samochodu || status_samochodu
i jeżeli samochód ma status 1 to jest dostępny i można go wypożyczyć a jeśli ma status np 2 to jest już wypożyczony.
JoShiMa
Cytat(yoga @ 1.09.2008, 14:05:38 ) *
ale niestety nie wiem jak to ugryźć. Może mi ktoś coś podpowiedzieć od czego mam zacząć?

Nie bardzo wiem (bo nie napisałeś) z czym mam największy problem. Może znajdziesz natchnienie TUTAJ wprawdzie to instrukcja jak zrobić taką kartkę z kalendarza w oparciu o konkretny system szablonów, ale może coś Ci wyjaśni.
decha-design
Cytat(ErrorMessage @ 1.09.2008, 15:03:54 ) *
Najlepiej było by stworzyć jeszcze jedna tabelkę ze statusem samochodów np id_samochodu || nazwa_samochodu || status_samochodu
i jeżeli samochód ma status 1 to jest dostępny i można go wypożyczyć a jeśli ma status np 2 to jest już wypożyczony.

A po co tworzyć nową tabelę? Nie lepiej dodać nową komórkę do tabeli `samochody` i dac po prostu tam wartość 1 / 0 ... ?
JoShiMa
Cytat
A po co tworzyć nową tabelę?

A po to:
Cytat( @ 1.09.2008, 14:42:31 ) *
Głównie chodzi mi o to żeby ludek widział które samochody są wolne w danym terminie a które zajęte.

Potrzebujesz tabelę w której będziesz miał ID terminu, ID samochodu i daty od kiedy do kiedy jest zajęty. Dodatkowa tabela pozwoli rezerwować dla danego samochodu więcej niż jeden termin a w dodatku nie będzie przechowywała zbędnych informacji o samochodach, które nie są zarezerwowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.