Jestem w trakcie pisania lerningowego ze tak powiem skryptu i utknałem. Skrypt wykonuje troche instrukcji warunkowych, po czym natrafiajac na jedna z nich includuje plik którego zadaniem jest wyjąć z bazy usersp (id, username, pkt) losowo 4 userow, bez wzgledu czy po ID w bazie, czy po ich loginach, po czym ma im w zależności od wylosowanego miejsca przypisać odpowiednio 4,3,2,1 pkt, zapisujac wyniki (tj ktory nick otrzymal ile pkt) do bazy pointsl (id, name, username, pkt), a takze uzupełnia obecne karty danego usera. Tak to po krótce wygląda..
Lwią część mam już napisaną, tj update bazy usersp oraz dopisanie nowych rekordów w pointsl.
Mój problem polega na tym iż nie wiem jak wyciągnąć losowo z bazy 4 nie powtarzajace sie loginy i przypisac je do 4 roznych zmiennych. Poszperalem jednak troszke w manualu (na forum nie znalazlo ani jednego wyniku), znalazlem funkcje rand() w mysql by wyjac losowe pozycje z tabeli i wyszło mi coś takiego:
<?php $i=0; } ?>
Fajnie ale nie działa, a tzn ze cos zle wpisalem.. Tj zupełnie niczego nie zwraca.. Myślałem jeszcze nad array_rand() z początku, tylko tam już zupełnie nie wiem jak nią wyciągnąć cokolwiek z bazy. Patrzę na manuala i zamiast coraz więcej rozumieć, głupieję..