Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Inny kolor dla fragmentu tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Skie
Witam,
Mam na swojej stronie pewną funkcję która "wkleja" znaki bb-code na takiej zasadzie:

Kod
function Add_BBCode(place_id) {
      var bbtext = $D(place_id);
      var bbcode = $D('bb_codes').value;
      if (bbcode == 'b' || bbcode == 'i' || bbcode == 'u' || bbcode == 'strike' || bbcode == 'center' || bbcode == 'player' || bbcode == 'guild' || bbcode == 'team' || bbcode == 'img' || bbcode == 'justify') {
         var pre_bbcode = "["+bbcode+"]";
         var aft_bbcode = "[/"+bbcode+"]";
      }
      var selected = (bbtext.value).substring(bbtext.selectionStart,bbtext.selectionEnd);
      $D(place_id).value = bbtext.value.replace(selected, pre_bbcode + selected + aft_bbcode);
   }

W jaki sposób to przerobić aby znaczniki BB-Codes były innego koloru niż reszta tekstu?
Np. jak mam [ b]moj tekst[/ b] to zrobić tak by kolor [ b] i [ /b] byl za pomoca JS zmieniany na inny niż domyślny tekstu.

Chodzi mi o dynamiczną zamianę koloru tekstu jak np. jest na tym forum przy pisaniu wiadomości (kolor czcionki)
lord_t
Jakoś nie widzę (tu na forum) przy pisaniu wiadomości i zmianie koloru, żeby zaznaczona treść miała inny kolor.

Musiałbyś spreparować textarea, tzn mieć diva który udawałby textarea(w nim normalnym i znacznikami dodawałbyś sobie pogrubienia itp.), a właściwy textarea byłby ukryty => piszac coś zostaje to dodane do textarea, a jakakolwiek zmiana textarea powoduje przepisanie (odpowiednio sformatowanej) zawartości do diva.
wookieb
To już lepiej do tego celu użyc edytorów wysiwyg. np tinymce z pluginem bbcode.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.