Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][AJAX][PHP]AJAX success data
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nospor
No bo skoro pliki posts.php zwraca cala strone to sie cala laduje. Dosc logiczne
Ubermade
jak zrobić wy zwracał jedynie tego diva?
nospor
No zamiast zwracac cala strone, zwracaj tylko tego diva...
Zakladam ze ten plik jest opakowywany jeszcze w caly layout stad problem. Ale to tylko zgaduje bo z tego wycinka co pokazales nie idzie nic wywrozyc
Ubermade
no to mam pytanie, ponieważ chce załadować kod php z diva...

$("#loadedposts").load("#loadedposts", {
newLimit: limit
});

Co musiałbym zrobić, aby uzyskać taki efekt?
nospor
Juz ci napisalem: ajaxem linkuj do akcji, ktora zwraca ci tylko diva a nie cala strone. Czemu sie upierasz by linkowac do akcji, ktora zwraca cala strone? Sam sobie robisz krzywde
Ubermade
jak mogę to zrobić? Ponieważ nie mogę nic takiego w internecie znaleźć :/
nospor
tez juz ci pisalem, ze my nie wrozki
Cytat
Zakladam ze ten plik jest opakowywany jeszcze w caly layout stad problem. Ale to tylko zgaduje bo z tego wycinka co pokazales nie idzie nic wywrozyc

Skoro nie wiemy jak wyglada twoj kod php itp to jak mamy ci powiedziec co masz poprawic/zmienic?

Ty wygenerowales te strone? To skoro umiesz stworzyc akcje, ktora generuje cala strone, to czemu nie umiesz stworzyc akcji, ktora generuje tylko malutkiego DIVa?
Ubermade
To jest mój skrypt js

<script>
$(document).ready(function () {
var limit = 1;

$("#more").click(function () {
limit = limit + 1;

$("#loadedposts").load("#loadedposts", {
newLimit: limit
});
});
});
</script>

1. <div id="loadedposts">
  2. <?php
  3. if(isset($_POST['limit'])){
  4. $limit = $_POST['limit'];
  5. }
  6. else{
  7. $limit = 1;
  8. }
  9.  
  10. $posts = $pdo->prepare( 'SELECT * FROM posts ORDER BY id DESC LIMIT :limit' );
  11. $posts->bindParam(':limit', $limit,PDO::PARAM_INT);
  12. $posts->execute();
  13.  
  14. foreach($posts->fetchAll() as $value){
  15.  
  16. echo '<div class="longentry">';
  17.  
  18. echo '<a href="postfull.php?id=' . $value['id'] . '" class="posttitle"">';
  19. echo '<h2>' . $value['title'] . '</h2>';
  20. echo '</a>';
  21.  
  22. $text = $value['text'];
  23. $words = 600;
  24. $text = strip_tags($text);
  25. if (strlen($text) > $words){
  26. $text=substr($text, 0, $words);
  27. for ($a=strlen($text)-1;$a>=0;$a--){
  28. if ($text[$a]==" "){
  29. $text=substr($text, 0, $a)."...";
  30. break;
  31. }
  32. }
  33. }
  34. echo '<p class="posttext">' . $text . '</p>';
  35.  
  36. $timestamp = strtotime($value['date']);
  37. echo'<p class="postbottom"><i class="icon-user" style="font-size: 14px;"></i>' . $value['author'] . '&nbsp; <i class="icon-calendar" style="font-size: 14px;"></i>';
  38. echo date("d-m-Y", $timestamp); echo'&nbsp; <i class="icon-clock" style="font-size: 14px;"></i>'; echo date("H:i", $timestamp);
  39. if(isset($_SESSION['logged']) && $_SESSION['rank']=="1"){echo'<br>&nbsp;<a href="deletepost.php?id=' . $value['id'] . '">Usuń</a> &nbsp; <a href="posts.php?id=' . $value['id'] . '">Edytuj</a>';} echo'</p>';
  40. echo '</div>';
  41. }
  42.  
  43. $nRows = $pdo->query('select count(*) from posts')->fetchColumn();
  44.  
  45. if($limit < $nRows){
  46. echo'<input type="button" value="Pokaż więcej" id="more"/>';
  47. }?>
  48. </div>

A to jest mój skrypt php... Ogólnie chodzi mi o to, że chciałbym zwiększyć LIMIT w zapytaniu i teoretycznie działa, jak ładowałem to z osobnego pliku...
nospor
Powtorze jeszcze raz:
teraz kod php co pokazales jest otaczany jakims ogolnym szablonem, ktory generuje cala strone. NIe jestem w stanie ci powiedziec co masz wylaczyc bo nie wiem jakiego FW uzywasz, czy w ogole uzywasz i nie znam mechanizmu generowania twojej strony. Ty mi teraz caly czas pokazujesz tylko wewnetrzny plik a problemem jest cala otoczka, ktora chowasz przed nami.
Skoro nie chcesz sie podzielic z nami ta otoczka oraz skoro sam nie potrafisz sie po niej poruszac to zrob jak mowiles: generuj to przez inny osobny plik. A jesli chcesz zrobic to "pro" i nie powtarzac dwa razy tego samego kodu, to poprostu includuj kod bazowy w obu plikach: w tym co teraz pokazujesz i w tym co stworzysz.
Ubermade
Ja bym to zostawił gdyby nie jeden problem... Mam skrypt związany z dodawaniem komentarzy który też działa na ajax i na razie to wygląda tak, że dane typu nick przesyłam metodą $_POST do innego pliku, który następnie jest ładowany w tym divie na stronie...

I kurcze nie sądzę żeby mój fw miał coś z tym związanego :/ Chciałbym po prostu "Przeładować tego diva", czyli wpleść w niego nową zawartość...
nospor
Cytat
I kurcze nie sądzę żeby mój fw miał coś z tym związanego :/
Ok, ty wiesz lepiej i to ja sie bujam z prosta sprawa a nie ty... blink.gif No nic, powodzenia smile.gif
Ubermade
Nie używam żadnego fw. Jadę na kodzie stworzonym przeze mnie od zera
nospor
Skoro stworzyles sam kod od zera, to chyba powininies wiedziec czemu twoj plik z divem jest otaczany jeszcze cala strona nieprawdaz? No i skoro to wiesz, to rownie dobrze mozesz dopisac jeden IF by jak dodasz np. do url parametr: nie_dodawaj_calej_strony, to wowczas nie bedziesz dodawaj calej strony do akcji z divem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.