Może przybliżę sprawę:
Mam wyświetlane na stronie misje z przyciskami, po kliknięciu przycisku do bazy danych zapisuje mi czas rozpoczęcia mjisji i wyswietla jaka misja jest obecnie wykonywana oraz przycisk do zakonczenia misji. Po zakonczeniu misji sprawdza czy różnica czasu obecnego i czasu rozpoczęcia misji jest wieksza niz czas wykonywania misji (zakładany przy kazdej misji).
Doszedłęm do takiej formy skryptu:
<?php if ($_GET['pts'] !=''){ if ($_GET['pts']==1 ){ $id=1; mysql_query("UPDATE statystyki SET wyprawa_start=$time, aktywna_wyprawa=$id WHERE id=$_SESSION[id]"); } if ($_GET['pts']==2 ){ $id=2; mysql_query("UPDATE statystyki SET wyprawa_start=$time, aktywna_wyprawa=$id WHERE id=$_SESSION[id]"); } if ($_GET['pts']==3 ){ $id=3; mysql_query("UPDATE statystyki SET wyprawa_start=$time, aktywna_wyprawa=$id WHERE id=$_SESSION[id]"); } } if($_GET ['param1']=='stop'){ $roznica=$time-$gracz['wyprawa_start']; $czas_trwania=$wyprawy['czas_trwania']; if ($minuty_wykonane>$czas_trwania) { mysql_query("UPDATE statystyki SET wyprawa_start=0, aktywna_wyprawa=0 , zloto=zloto+100 WHERE id=$_SESSION[id]"); } else{ } } $aktywna_wyprawa=$gracz['aktywna_wyprawa']; if ($gracz['wyprawa_start']!=0){ $przycisk='<a href="index.php?action=wyprawy¶m1=stop" ">Przerwij wyprawe!</a>'; $wyprawa_koniec= $gracz['wyprawa_start']+$wyprawy['czas_trwania']*60; echo "<span id=odliczanie></span> <script type=text/javascript> k=+new Date($rok,$miesiac,$dzien,$godzina,$minuta,$sekunda); (function(){sec=(k-new Date())/1000; document.getElementById('odliczanie').innerHTML=~~(sec/(3600*24))+' dni '+~~(sec/3600)%24+' godzin '+~~(sec/60)%60+' minut '+~~sec%60+' sekund'; setTimeout(arguments.callee,1000)})() </script>" ; } else{ echo '<a href="index.php?action=wyprawy&pts=1">Smocza dolina<br></a>Wymagania:<br>Sila=5,<br>Szybkosc=5,<br>Inteligencja=5,<br><br>Nagroda:<br>-300 zlota<br>-0,25 % doswiadczenia. <br><hr> <a href="index.php?action=wyprawy&pts=2">Jaskinia Drakana<br></a>Wymagania:Lvl=10,<br><br>Sila=15,<br>Szybkosc=15,<br>Inteligencja=15,<br><br>Nagroda:<br>-600 zlota<br>-0,30 % doswiadczenia. <br><hr> <a href="index.php?action=wyprawy&pts=3">Pustynie Gallarda<br></a>Wymagania:Lvl=15,<br><br>Sila=20,<br>Szybkosc=20,<br>Inteligencja=20,<br><br>Nagroda:<br>-1000 zlota<br>-0,35 % doswiadczenia. <br><hr>';} ?>
JS wyświetla mi czas i odlicza go ładnie ale tylko do wpisanych ręcznie wartości, jednak nie wiem jak wstawić za zmienne $rok, $miesiac, $ dzien... zmienne z aktualnym czasem z serwera.
Wiem, że można to zrobić za pomocą date, jednak nie urządza mnie to ponieważ nie może być to data pobierana z komputeraz użytkownika.
W bazie danych date mam zapisaną z funkcji time(), jednak jest ona w formacie unixowym i nie mam pojęcia jak ją przekształcic na lata, miesiac dni i tak dalej.
Drugim sposobem jest może przypisanie do funkcji date() czas serwerowy, ale też nie wiem jak to zrobić.
Ma ktoś pomysł?
A tak przy okazji jeśli ktoś ma uwagi co do "stylu" napisania skryptu, prosze mówić jak pisać/ nie pisać bo to mój jeden z pierwszych kryptów napisanych samodzielnie bez poradników

Działanie skryptu można zobaczyć na stronie lifetime.cba.pl po zalogowaniu na konto login: test haslo : test pod linkiem "wyprawy".
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.