Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Laczeniem 2 Zapytan W Jedno
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pilot
Witam...
Mam tabele o nazwie news_wybierz, ktora ma 2 pola: id_newsa oraz dzial. Dane sa zapisywane w taki sposob:

id_newsa | dzial
---------------------------
5402 | ekstraklsa
5543 | francja
5543 | transfery

5543 | anglia
6472 | zapowiedzi

Jak widac numery id_newsa sie powtarzaja (zabieg specjalny, gdyz dany news moze byc w jednym z 12 dzialow - wtedy sobie tylko wybieram id_newsa gdzie dany dzial='moj_dzial').

Mam problem w momencie gdy potrzebuje wybrac dany id_newsa dla DWOCH DZIALOW NA RAZ smile.gif tak jak wyboldowalem potrzebuje TYLKO TE id_newsa GDZIE DZIAL jest I FRANCJA i TRANSFERY (jako przyklad). Probowalem na rozne sposoby (np. przez petle) ale to przy duzej ilosci rekordow trwa strasznie dlugo sad.gif

Bardzo prosze o SZYBKA POMOC!!! Z gory dzieki...
orson
witam ...

a nie wystarczy:
  1. SELECT 'id_news', 'dzial' WHERE 'dzial' = `francja` AND 'dzial' = `transfery`

pozdrawiam
itsme
  1. SELECT 'id_news', 'dzial' WHERE 'dzial' IN ('francja', 'transfery')

ponadto proponuje pisac skladnie SQL wielkimi literamy pozniej wygodniej sie to czyta nawet w wlasnych skryptach
matid
Sprawdź to:
  1. SELECT id_newsa FROM news WHERE (dzial = 'francja' OR dzial = 'transfery') GROUP BY id_newsa HAVING COUNT(dzial) = 2

Sprawdzałem to, ale nie wiem czy będzie działać przy większej ilości danych.

Itsme: Ja się tak męczyłem a to takie proste winksmiley.jpg
Pilot
Hurraa! Dziala smile.gif Jednak jestes najwiekszy winksmiley.jpg Dzieki za pomoc raz jeszcze... uratowaliscie mi skore smile.gif

Edit2: DZiala ladnie, ale skrypt MATid dziala, Insane - Twoj pokazuje po dwa newsy. Ale dzieki Wam Panowie za pomoc... znowu sie nauczylem duzo smile.gif
FiDO
Cytat
Edit2: DZiala ladnie, ale skrypt MATid dziala, Insane - Twoj pokazuje po dwa newsy. Ale dzieki Wam Panowie za pomoc...

A co to za jeden? rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.