Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]sortowanie wynikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
masterbx2
Witam mam problam z rozwiazaniem skryptu.

otoz mam tabele "oceny" w ktorej zapisane sa oceny plików.
wyglada tak:
id / user / plik / plus / minus

zrobilem to tak aby kazdy user mogl oddac glos na kazdy dowolny link tylko raz. chcialem teraz wyswietlic plik z najwieksza liczba plusow, czyli nalezaloby policzyc pliki z takim samym numerem ktore maja dodatkowo przypisana wartosc plus = 1

ale nie moge sobie poradzic sad.gif probowalem z wyswietleniem wynikow ale nie wiem jak je sortowac..
kamil_lk
być moze takie zapytanie:
SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE MAX(plus);
masterbx2
tylko wlasnie problem w tym ze w kolumnie plus moze byc tylko wartosc 1 albo 0 wiec to by raczejnie rozwiazalo tego problemu.

pokaze skrypt jakim probowalem to ogarnac i troche wytlumacze tok swego myslenia:

1. $query = mysql_query("SELECT * FROM oceny WHERE plus =1 "); //pobralem wszystkie pliki w ktorych jest plus
  2. while($row=mysql_fetch_assoc($query))
  3.  
  4. {
  5. $queryPlus = mysql_query("SELECT * FROM oceny WHERE(plus = 1 && plik = '".$row['plik']."') "); //sprawdzilem ktore pliki sie powtarzaja
  6. $ilePlus = mysql_num_rows($queryPlus); //po to aby je tu zliczyc.
  7. {
  8.  
  9. echo'plusy: '.$ilePlus. ' ';
  10. echo $row['plik'];
  11. echo '<br />';
  12. }
  13. }
  14.  

wyskakuje mi potem tabela z wynikami:

plusy: 2 32
plusy: 1 34
plusy: 1 37
plusy: 2 33
plusy: 2 33
plusy: 2 32

drugi wynik to numer pliku.

przy tym podejsciu mam ten problem ze nie iwem jak wprowadzic porzadek do tych wynikow tak aby sortowane byly wg wielkosci...
kamil_lk
ORDER BY nazwa_pola po którym chcesz sortować smile.gif
masterbx2
poleceniem odrer juz tez probowalem. ale jakos tez nie idzie. z reszta orderem tez sortuje mi to wg wartosci pola w tabeli... a tu chce uzyskac jakos taki efekt aby mi posortowalo te wyniki z $ilePlus... czyli posprtowalo wg ilosci wystapien danego ciagu w tabeli. smile.gif

moze wg zle sie za to zabralem i moj powyzszy skrypt jest do bani... jestem otwarty na inne rozwiazania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.