Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Klika przyciskow SUBMIT w jednym formularzu...zgodne z normami?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Potrzebuje zrobic formularz z kilkoma przyciskami submit.
Zrobilem tak:
  1. <form action="szukaj.php" method="POST">
  2. <input type="text" name="szukaj" size="100"><br>
  3. <input type="submit" name="kraj" value="polska"> | 
  4. <input type="submit" name="kraj" value="niemcy"> | 
  5. <input type="submit" name="kraj" value="wlochy"> | 
  6. <input type="submit" name="kraj" value="rosja"> | 
  7. <input type="submit" name="kraj" value="grecja"> | 
  8. <input type="submit" name="kraj" value="czechy">
  9. </form>

No i przykladowy plik szukaj.php
  1. if($_POST['szukaj']=='polska')
  2. {
  3. // szukam $_POST['szukaj'] w kategorii polska
  4. }
  5. elseif($_POST['szukaj']=='niemcy')
  6. {
  7. // szukam $_POST['szukaj'] w kategorii niemcy
  8. }
  9. // itd.

Kod dziala, tylko nie wiem, czy jest on zgodny z normami (dozwolony), czy robi sie to inaczej?
Wiem ze mozna, albo i nawet trzeba do tego uzyc option, albo radio, ale ja chce butonami.
Prosze o pomoc i rady.
gorden
ja tam nic złego nie widzę w robieniu buttonami... ale tak, szybszym rozwiązaniem byłoby radio...
kaźmirz
Cytat(gorden @ 6.08.2010, 14:01:19 ) *
ja tam nic złego nie widzę w robieniu buttonami... ale tak, szybszym rozwiązaniem byłoby radio...

No ale zdecydowalem sie nie uzywac radio, ani option-select, dlatego ze trzeba dodatkowo klikac, pierw na radio, pozniej na button, wiem ze to niuans, ale jednak - szybciej wychodzi buttonkiem.
Wiem ze mozna tez zrobic javascriptem, ze po kliknieciu radio odrazu wysyla sie formularz, ale to tez ma swoje wady, m.in. to ze radio jest malutkie, a button mozna ostylowac z dowolna wielkoscia, co takze ma znaczenie w latwosci obslugi takiej wyszukiwarki, ale moze sie myle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.