Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]text widoczny tylko dla użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pikash
Witam wszystkich

Mam pytanie; Mam new's, wchodzę w owego newsa i chcę aby pewna część newsa była dla użytkowników... tak jak na tej stronie www.filmy-lektor.pl

Z góry dziękuje za pomoc
nospor
To sprawdzaj czy użytkownik zalogowany i dla niego wyświetlaj dodatkową resztę newsa. W czym problem?
Pikash
ale ja chcę aby każdy niezarejstrowany użytkownik musiał się zarejstrować aby móc przeczytać text
nospor
oj... no to jesli uzytkownik nie jest zalogowany to daj tekst:
"Tekst dostepny tytko dla zalogowanych."
A pod spodem link do logowania. A jak ktos nie ma konta to sie zarejestruje. Ponawiam pytanie: w czym problem?
Pikash
No dobrze ale jak dam w edycji newsa "Dostępny dla: użytkowników" to na stronie głównej newsa nie zobaczą. To jak zrobić tak jak Pan mówi? Żeby widzieli news'a na stronie głównej weszli do niego i dopiero text "Tekst dostepny tytko dla zalogowanych."
nospor
Ty pisałes ten system czy korzystasz z jakiegos gotowego? Jesli ty, to w czym problem? Czemu nie mozesz napisac, by na głównej był widoczny a po wejsciu w news byl widoczny tekst? No nie rozumiem - robisz z igly widly.
Jesli zas nie ty pisales, a korzystasz z jakiegos gotowego cms, to wypadałoby na dzien dobry nam o tym napisac.

ps: i daruj sobie tego Pana winksmiley.jpg
thek
Zrób sobie tag bbcode lub cokolwiek tego typu i obejmij konkretną część newsa nim. W stylu:
To jest test dla wszystkich. [reserved]Ale to już zobaczą tylko zarejestrowani[/reserved]
I odpowiednio to potem przez własny parser bbcode przechwytuj. Tak to jest właśnie na większości serwisów robione smile.gif Poza tym zawsze możesz zrobić podział treści newsa w bazie na tekst dla wszystkich i zalogowanych. Dopóki user jako gość, pokazuje tylko pierwszą część. Gdy jest zalogowoany używa obu. Jak widzisz, ja Ci już podałem na szybko 2 sposoby rozwiązania problemu. Pierwszy jest bardziej uniwersalny, gdyż możesz dowolna część w dowolnym miejscu "zablokować".
Pikash
Więc przepraszam że się nie określiłem lecz php nie jest moją mocna stroną (wole html, css i grafike)
To jest szkielet strony www.filmy-pl.ugu.pl i ogólnie chcę zrobić taką jak napisałem w pierwszym poście. Może jakiś mod pomoże ?
nospor
Cytat
Więc przepraszam że się nie określiłem lecz php nie jest moją mocna stroną
php nie ma tu nic do rzeczy - tu chodzi o zwykle zdrowe myslenie: masz problem z gotowym cms to nalezy napisac ze korzystasz z gotowego cmsa.
Boli cie glowa, idziesz do lekarza i mowisz ze boli cie glowa. Nie musisz byc lekarzem by moc powiedziec te magiczne slowa: boli mnie glowa.
Pikash
Panie "thek" dziękuje ale naprawdę nic mi to nie pomorze bo nic mi to nie mów. No nic..
blooregard
Ehhh, no normalnie serce się kraje...

1. <?php
  2. ...odczyt newsa, inne działania...
  3. ?>
  4. <p>Bla bla widzimy to wszyscy</p>
  5. <?php
  6. if ($_SESSION['user_id']) {
  7. ?>
  8. <p>A to widzą wybrańcy</p>
  9. <?php
  10. } else {
  11. ?>
  12. <p>Chcesz być wybrańcem? <a href="loguj.php">zaloguj się</a> albo <a href="rejestracja.php">zarejestruj</a></p>
  13. <?php
  14. }// if /else

W skrypcie logowaia po zalogowaniu ustaw $_SESSION['user_id'] na ID usera pobrane z bazy (przykłądowe rozwiązanie)

Tylko mi nie wal "Panie blooregardzie", ok? smile.gif
Pikash
włączyłem hide w dziale bbcod przetestowałem działa ale na newsie nie działa. podpowiedznano mi "Bo możliwe, że parser bbcode jest włączony TYLKO dla forum lub określonych działów, ale nie dla newsów." więc jak włączyć ale newsa?

lub może ktoś ma inny pomysł questionmark.gif

pomocy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.