Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Koszyk - obsługa zamówienia, zapis do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieznany
Witam,

Jestem w trakcie tworzenia mechanizmu koszyka. W obecnej formie koszyk działa na sesjach i sprawdza się to całkiem nieźle, natomiast problem pojawił się dla mnie w momencie kiedy mam już pełny koszyk... mam już dane zapisane do tablicy w postaci

1. infoArray (
  2. [3] => Array ( [nazwa] => Kamień [cena] => 21.55 [kod] => 123456789012 [ile] => 2 )
  3. [1] => Array ( [nazwa] => Grzebień [cena] => 35.00 [kod] => 1234567890ab [ile] => 3 )
  4. [2] => Array ( [nazwa] => Zapałki [cena] => 20.00 [kod] => mod000000023 [ile] => 1 )
  5. )

zastanawiam się teraz co zrobić? Czy i jak to wrzucić do bazy aby móc zapisać np numer transakcji i produkty, Czy przepisać to na treść maila i wysłać do siebie i klienta... ) Na pewno chciałbym jakoś te dane zgromadzić by móc w panelu klienta wyświetlić zamówienie i jego status więc w pierwszej kolejności zakładam wrzucenie wszystkiego do bazy tylko nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Domyślam się że dobrze by było stworzyć osobną tabele w MYSQL do gromadzenia zamówień, pytanie tylko teraz jak to zrobić? Może powinienem cały koszyk od razu oprzeć na bazie pomijając użycie sesji?
kallosz
wykonaj serializację tablicy i zapisz w bazie
nieznany
Dziękuje:

Poszperałem i znalazłem

1. $array= array ( 'value1', 'value2');
  2. $serializedArray= serialize($array); #serializacja tablicy
  3. $unserializedArray= unserialize($serializedArray); #deserializaja
  4. print_r($unserializedArray);

Czyli jak dobrze zrozumiałem z tego przykładu zapisuje array jako ciąg znaków i mogę w ten sam sposób go ponownie wczytać do nowej tablicy tak? Nie sądziłem że to aż takie proste. Czy jest coś o czym powinienem pamiętać serializując dane i zapisując je do bazy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.