Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [hosting]przekierowanie domeny na serwer a poczta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
Kupiłem serwer w nazwa.pl oraz domenę.

Przykładowo dajmy na to, że mam domenę www.kroliki.pl a na serwerze konto mojastronaokrolikach.nazwa.pl.

Okazuje się, że jeśli dokonam przekierowania domeny na serwer to nie mogę skorzystać z konta pocztowego w domenie kroliki.

Czyli nie mogę na przykład wysłać maila do ludzi z adresu admin@kroliki.pl tylko co najwyżej admin@mojastronaokrolikach.nazwa.pl albo jeszcze jakiś inny. Trzeba kupić serwer dedykowany? To norma? Wszędzie tak jest? A może da się to jakoś zmienić?

Jak przekieruję na URL to mogę korzystać z poczty. Jak na serwer lub IP to nie.
sf
Coś pokręciłeś. Z tego co pamiętam to jak się kupowało domenę w nazwa to była możliwość posiadania za darmo 1 skrzynki pocztowej, ale tylko wtedy gdy ta domena nie była przypisana do żadnego hostingu. Jeśli sobie domenę podłączyłeś pod serwer to załóż jeszcze raz skrzynkę pocztową ( http://admin.nazwa_konta.nazwa.pl ) i będzie wszystko chodzić. Dodatkowo w nazwa.pl jest tak, że zakładając konto działa ono na wszystkich domenach, czyli jeśli założysz konto admin to będzie dochodziła poczta z admin@kroliki.pl oraz z admin@mojastronaokrolikach.nazwa.pl czy też każdej następnej podpiętej pod ten hosting... jak masz jakiś problem to pisz na biuro@nazwa.pl tam wszystko Ci wyjaśnią.
qrzysztof
No ja mam serwer w sensie hosting.

Czyli wynajmuję u nich miejsce na serwerze na stronę www. Domenę mam podpiętą pod ten właśnie serwer.
erix
A jak wyglądają rekordy DNS?

Typu A mają wskazywać na hosting, MX na serwery pocztowe. Zwykłe przekierowanie w tym przypadku nie wystarczy.
qrzysztof
Nie widzę opcji konfiguracji DNS-ów. Chyba nie ma w ogóle.
erix
No jeśli masz uniwersalne przekierowanie na konkretnego hosta, to na pewno nie będzie. tongue.gif
qrzysztof
Ale tak, jak napisał sf. Okazało się, że jednak dochodzą te maile do i z admin@kroliki.pl.

A to w pewnym stopniu ratuje sytuację.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.