Witam.
Przyznam sie, ze nawet nie raczkuje w tym temacie, wiec do chodzenia jeszcze mi daleko, a co dopiero bieganie.
Nie mniej jednak, postanowilem zadac pytanie osobom ktore znaja sie na rzeczy i moga mnie jakos nakierowac.
W mojej glowie podczas wedrowek po lesie zrodzil sie pewien pomysl: "Mapa z pokazywaniem pozycji na podstawie GPS".
Chcialbym napisac ta aplikacje wlasnie pod dowolna przegladarke - ze wzgledu na to, ze jest bardzo uniwersalne rozwiazanie (Palmtop, Windows, Unix).
Jak mialoby to dzialac?
- Mam jakas tam mape (topograficzna mapa miejsca do ktorego mam sie udac) w interesujacym mnie formacie. Powiedzmy ze jest to plik graficzny JPG o jakiejs tam rozdzielczosci (oczywiscie duzej np. 2000x2000 px).
- Uzywam jej sobie jako "tla" ktore jest stale.
- Nakladam na nia przezroczysta warstwe, z malutkim plikiem graficznym "kropka" (np. jakas mini-animacja FLASH) pokazujaca miejsce na mapie w ktorym aktualnie jestem
- Warstwa zaczytuje mi dane z gps co np. 1 sekunde i przenosi "kropke" w odpowiednie miejsce na mapie.
Od czego mam zaczac?
Mape jestem sobie w stanie wlozyc w aplikacje jako tlo bez problemu (przyblizanie, oddalanie na razie pomijam)
Musze ta mape w jakis sposob zdefiniowac... tzn, oznaczyc jaki jest "poczatek" i jaki jest "koniec" tak aby gps pokazywal
prawdziwe polozenie.
Tutaj jest problem generalnie... musze okreslic jej "krance" (przypisac pierwszemu i ostatniemu pixelowi w pionie i poziomie odpowiednie stopnie).
Drugi problem, powazniejszy, to odswiezajaca sie warstwa... Tutaj kompletnie nie mam pomyslu...
Zczytywanie danych z odbiornika GPS w tym momencie pomijamy...
Powiedzmy ze mamy je np. w bazie danych/dowolnym pliku zrzucane co 1. sekunde do tego samego rekordu.
Pozdrawiam i prosze o jakas pomoc.