Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Łączenie zapytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slawo123
Witam, mam problem ze skonstruowaniem zapytania służącego do pobierania z bazy mysql danych z 2 tabel.
Mam tabelę kategorię i tabelę ze zdjęciami. W tabeli zdjęć jest kolumna 'category' i numer id odpowiadający kategorii do której jest to zdjęcie przyporządkowane.
Chciałbym teraz wyświetlić listę wszystkich kategorii (jedna pod drugą) i obok nazwy kategorii wpisać ile rekordów z tabeli ze zdjęciami jest przyporządkowanych do tej kategorii.

Podobna sprawa jak z Kategoriami na Allegro i obok nazwy jest w nawiasie liczba ofert.

Mam takie zapytania do wyświetlania kategorii:
  1. SELECT `cat_id` ,`cat_name` FROM `kategorie` ORDER BY `cat_id`

1. SELECT COUNT(id) AS 'ile' FROM `gal_obrazki` WHERE 'category'='identyfikatorkategorii'

Pytanie tylko jak to połączyć?
nevt
  1. SELECT `cat_id` ,`cat_name`, COUNT(`id`) AS `ile` FROM `kategorie` LEFT JOIN `gal_obrazki` ON `category` = `cat_id` GROUP BY `cat_id`;

a przy okazji... dlaczego w jednej bazie mieszasz nazwy polsko- i anglo- języczne? okropnies się to czyta...
slawo123
Ok, dzięki, działa, muszę teraz tylko rozpracować to zapytanie (dopiero się uczę).

A co do mieszania nazw ang/pol to to wyszło jakoś tak samo z siebie podczas klicenia skryptu, ważne że się orientuję co i gdzie. Może to i mało profesionalne, ale skrypt jest jak na razie tylko dla mnie.
erix
Cytat
A co do mieszania nazw ang/pol to to wyszło jakoś tak samo z siebie podczas klicenia skryptu, ważne że się orientuję co i gdzie. Może to i mało profesionalne, ale skrypt jest jak na razie tylko dla mnie.

Wejdzie Ci to w nawyk i potem będziesz miał się problem. Ucz się porządnie od razu, a nie potem będziesz tracił czas na przestawianie się na dobre tory.
slawo123
Dzięki za rady, temat można uznać za zamknięty, no chyba że ktoś ma coś ważnego jeszcze do dodania to zapraszam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.